Meniu principal

Presa internaţională despre protestele de duminică: Guvernul a “calculat greşit”

Deși Guvernul Grindeanu a aborgat deja celebra Ordonanță 13, protestele au continuat în toată țara, duminică adunându-se, în Piața Victoriei din Capitală, peste 60.000 de oameni, care au cerut demisia întregului Executiv. Manifestațiile masive din România au fost, din nou, tratate pe larg de presa internaţională, care notează că Guvernul a “calculat greşit”. Practic, jurnaliștii au concluzionat că abrogarea OUG 13 și demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu au fost suficiente pentru a “controla incendiul”.

„Sentimentul în stradă este că nu s-a încheiat”, a explicat, pentru Reuters, un antreprenor IT de 39 de ani, Cătălin Teniţa, care a cofondat o platformă online care vizează să coopteze experţi IT, designeri şi nu numai pentru proiecte care să îmbunătăţească guvernarea.

Associated Press a notat că mulţimea strânsă în Piaţa Victoriei a marcat a 13-a seară consecutivă de manifestaţii antiguvernamentale la Bucureşti. Şi jurnaliştii americani amintesc că oamenii au format un drapel enorm al României.

AFP a realizat un reportaj la protestul din Piaţa Victoriei, estimând numărul participanţilor la până la 50.000. “Albastru, galben, roşu: zeci de mii de manifestanţi au format duminică, la Bucureşti, un drapel românesc imens, luminat de telefoanele mobile, pentru a cere demisia Guvernului pe care îl acuză de subminarea luptei anticorupţie”, scrie agenţia franceză.

New York Times afirmă că, la exact o săptămână după ce cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani au zguduit România, circa 70.000 de manifestanţi au umplut piaţa în faţa sediului Guvernului, hotărâţi să le arate celor aflaţi la putere că actuala criză este departe de a se fi încheiat. Cotidianul comentează că manifestaţia este un semnal puternic a neliniştii rezistente din ţară şi al faptului că o mare parte din populaţie şi-au pierdut încrederea în noul Guvern, aflat în funcţia de la începutul lui ianuarie.

The Guardian atrage atenţia că demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu a liniştit strada. “Demisia ministrului Justiţiei nu este suficient după ce au încercat să facă”, a explicat Adrian Tofan, un om de afaceri de 33 de ani, pentru cotidianul britanic.

Deutsche Welle scrie că manifestaţiile anti-guvernamentale au intrat în a 13-a zi consecutivă, în replică la tentativele Bucureştiului de a relaxa legile anticorupţie.

Irish Times afirmă că cele mai ample proteste din România din ultima generaţie continuă, iar oamenii îşi exprimă furia faţă de tentativa Guvernului de a reduce lupta anticorupţie. Epoca postcomunistă din România a fost umbrită de sărăcie şi corupţie, iar de la aderarea la UE, în 2007, situaţia a fost monitorizată de Bruxelles, explică publicaţia.

“Sacrificându-şi ministrul Justiţiei joi, Sorin Grindeanu credea că va putea controla incendiul care îi ameninţă tot Guvernul. Un calcul greşit. Pentru că revendicările care au cuprins România de 13 zile sunt departe de a fi stinse”, scrie Le Journal de Dimanche.

BBC News a publicat imagini cu drapelul format de manifestanţi duminică, în Piaţa Victoriei.

Euractiv scrie că zeci de mii de români au înfruntat frigul şi s-au întors în stradă pentru a protesta fuminică, cerând demisia Guvernului, pe care îl acuză că a încercat să slăbească legislaţia anticorupţie.

Euronews îl citează pe analistul Dan Ionescu, potrivit căruia toată lumea aşteaptă votul de săptămâna aceasta, din Parlament. “Nu mai există încredere între popor şi partidul aflat la guvernare”, a subliniat el.

(foto: Dan Mihai Bălănescu)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.