Meniu principal

Presa chineză denunță declarațiile lui Rex Tillerson privind insulele din Marea Chinei de Sud

Presa de stat chineză a calificat drept ”absurdă” ideea a secretarului de stat american desemnat al SUA, Rex Tillerson, de a i se interzice accesul Chinei la insulele artificiale construite de ea în Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam și insula Taiwan. Pentru a-și revendica suveranitatea, China, la fel ca alte state vecine, construiește insule artificiale pe care instalează echipamente militare. Astfel, Beijingul a construit porturi, faruri, piste de aterizare și infrastructuri militare, conform Washingtonului și experților militari.

“Ar trebui să transmitem un semnal clar Chinei pentru a-i atrage atenția că acele construcții pe insulele (disputate) trebuie să înceteze și că accesul său la aceste insule nu va mai fi permis”, a declarat miercuri Rex Tillerson în cadrul audierii sale în Comitetul pentru relații externe al Senatului american.

Dacă își va pune în aplicare amenințările, “acest lucru ar putea deschide o confruntare devastatoare între China și Statele Unite ale Americii”, a scris vineri cotidianul oficial China Daily.

“Cu excepția cazului în Washingtonul intenționează să lanseze un război la scară largă în Marea Chinei de Sud, orice alt demers care are drept scop să împiedice accesul Chinei la insule este absurd”, a scris la rândul său ziarul Global Times într-un editorial.

“Dacă echipa diplomatică a lui Trump definește viitorul relațiilor sino-americane așa cum o face în prezent, cele două părți au interesul să se pregătească pentru o confruntare militară”, a subliniat publicația.

Reacția oficială a Beijingului a fost moderată joi: “Situația din Marea Chinei de Sud s-a calmat. Noi sperăm că țările din afara regiunii vor respecta consensul că (această calmare) este în interesul fundamental al întregii lumi”, a declarat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.