Meniu principal

Povestea McDonald’s, un succes și pe marele ecran

Actorul Michael Keaton a prezentat la Los Angeles noul său film, ‘The Founder’, în care joacă rolul lui Ray Kroc, un antreprenor falit care face dintr-un local McDonald’s modest unul dintre cele mai mari lanțuri de fast-food din lume, relatează EFE, citată de AGERPRES.

Regizat de John Lee Hancock (‘Saving Mr. Banks’), filmul arată cum Kroc (Keaton), în vârstă de 52 de ani, îi cunoaște în deceniul 1950 pe frații Mac și Dick McDonald, care în vremea aceea conduceau un local modest dar foarte popular din San Bernardino (California).

Lui Kroc i-a atras atenția rapiditatea sistemului pe care cei doi frați îl creaseră pentru a pregăti o mâncare de calitate și a văzut în aceasta un uriaș potențial pentru a transforma ideea într-o franciză cu multiple proprietăți.

Scenariul semnat de Robert Siegel (‘The Wrestler’) arată în continuare cum Kroc a manevrat pentru a-i îndepărta pe cei doi frați de la conducerea companiei și creează o afacere multimilionară la scară mondială cu peste 35.000 de localuri fast-food.

“Eram familiarizat cu figura lui Kroc, dar nu cunoșteam prea bine personajul până când m-am îmbarcat în acest film”, a mărturisit Keaton. “Cred este o poveste extraordinară despre una dintre persoanele care au revoluționat cultura mâncării rapide în societatea noastră”, a subliniat actorul.

După ce a devenit agent imobiliar al fraților McDonald’s, Kroc a început să cumpere terenuri pentru a fi ridicate diferite localuri ale companiei, iar ulterior concesionarii au închiriat direct de la el. Această manevră i-a lăsat în afară pe frații McDonald’s, având în vedere că drepturile lor se limitau doar la veniturile generate de localuri.

În 1961, Kroc a cumpărat participarea fraților în afacere și a devenit noul proprietar McDonald’s.

“Cred că sunt multe lucruri de admirat la oameni precum Kroc, mai ales datorită contextului istoric în care s-au petrecut lucrurile și ținând cont de faptul că avea 52 de ani”, a spus Michael Keaton.

Nick Offerman și John Carroll Lynch îi interpretează în film pe cei doi frați Dick și Mac McDonald, care printr-o eficientă rețea de montaj au adus o rapiditate nemaivăzută în prepararea unui meniu limitat la hamburgeri, cartofi prăjiți, băutură și înghețată în anii de după cel de-al II-lea Război Mondial.

“Este un film despre SUA și capitalism. Este un fel ‘Death of a Salesman’ (Moartea unui comis-voiajor) cu un sfârșit mai deschis”, a declarat producătorul Aaron Ryder, făcând aluzie la celebra piesă a dramaturgului Arthur Miller.

“Nu este vorba că frații aveau o mentalitate îngustă. Viziunea lor i-ar fi determinat să ajungă un fel de In-N-Out (rețea californiană de hamburgeri). Adevărul este că Ray Kroc a gândit lucrurile la o scară uriașă, care era de domeniul science-fiction pentru acea perioadă”, a conchis el.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.