Meniu principal

Polanski s-a retras de la șefia juriului Premiilor César, la presiunea feministelor

O nouă acuzație de viol împotriva lui Roman Polanski, anchetată de elvețieni

Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César nu va avea în acest an un preşedinte al juriului, după ce regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la această funcţie, informează Le Figaro, citat de MEDIAFAX. Într-un final, Academia care acordă Premiile César a hotărât să nu aibă un preşedinte al juriului. Gala de decernare a premiilor César va avea loc pe 24 februarie la Paris.

“Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte repre”, a transmis, sâmbătă, Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma, academia care decernează aceste trofee.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, regizorul Roman Polanski s-a recuzat.

Conform precizărilor făcute publice de către avocatul său, Polanski a decis să nu dea curs invitaţiei organizatorilor Festivalului.

Reţelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus preşedinţia Premiilor César, organizaţiile feministe au chemat la boicotul festivalului şi însuşi Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

Regizorul franco-polonez Roman Polanski s-a născut în 1933, în Franţa. În anul 1937, familia sa s-a întors în Polonia şi, după invazia nazistă, a fost închisă în ghetoul din Cracovia. Tatăl a supravieţuit războiului, dar mama sa a murit la Auschwitz. Polanski a debutat în lungmetraj cu filmul „Cuţitul în apă” (1962), un film-cult al cinematografiei poloneze. După acest film, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin, Polanski s-a stabilit în Franţa.

În 1977, în California, cineastul (pe atunci învârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzaţia de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de „raporturi sexuale ilegale”, a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiţionat şi a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului în procesul în care era implicat.

La 7 decembrie 2016, printr-o sentinţă definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunţarea sentinţei, regizorul, care locuieşte la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârşit, să meargă în Polonia, „la Salwator (cartier rezidenţial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu şi la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aştept atât de mult această decizie.”

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveţia, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliţia elveţiană l-a reţinut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ţinut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveţia, ţară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzaţia de viol nu s-a prescris.

În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.

(foto: NBCnews.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.