Meniu principal

Plângere penală după moartea animalelor de la Circul Globus

Preşedintele fondator al Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, Marius Marinescu, a depus o plângere penală la Parchetul General prin care cere tragerea la răspundere a celor vinovaţi de moartea celor 11 animale în incendiul izbucnit, joi, la o clădire a Circului Globus din Bucureşti.

Marius Marinescu le-a cerut procurorilor să fie efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de omorâre a animalelor cu intenţie, maltratare şi schingiuire a animalelor, provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace; folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.

„Trebuie subliniat faptul că animalele sălbatice deţinute de către reprezentanţii Circului Globus şi utilizate în spectacole nu au beneficiat niciodată de condiţiile habitatului natural, acestea fiind permanent stresate psihic şi fizic, prin nesfârşitele ore de dresaj. Animalele care nu mai puteau fi utilizate în spectacole erau <<trase pe dreapta>>, nemaiprezentând interes nici măcar în asigurarea condiţiilor de bunăstare şi protecţie, ca în cazul de faţă. Aşadar, animalele în cauză erau exploatate doar pentru divertisment şi bani. Este indubitabilă comiterea infracţiunii de ucidere a animalelor, sub aspectul vinovăţiei cu intenţie. Având în vedere că, în reglementarea faptei, legiuitorul nu a prevăzut existenţa unui anume scop pentru a se putea ajunge la concluzia că această faptă s-ar comite numai cu intenţie directă (conform dispoziţiilor art.16 alin.3 lit.a Cpp) apreciem că această faptă s-a comis şi cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, respectiv făptuitorul prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui (art.16 alin.3 lit.b Cpp). Aceasta pentru că, deşi cunoaşte starea imobilului, starea instalaţiilor electrice, instalează calorifere pentru încălzirea animalelor supraîncărcând reţeaua electrică, fapt ce conduce la producerea incendiului. O asemenea atitudine iresponsabilă se manifestă deoarece animalele folosite în spectacole pot fi înlocuite oricând, bunăstarea şi protecţia acestora fiind lăsată la latitudinea îngrijitorilor”, se arată în plângerea lui Marius Marinescu.

Un incendiu a izbucnit, joi, la o clădire situată pe şoseaua Petricani, în care se aflau mai multe animale, 11 dintre acestea, printre care şi doi tigri, nemaiputând fi salvate. Clădirea aparţine Circului Globus şi era destinată animalelor retrase din activitate. Vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Circului Globus, Victor Coman.

(foto: Gândul.info)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.