Meniu principal

Peste 15.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei, miniștii au fost scoși pe ușa din spate

Peste 15.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, marţi seară, strigând “PSD, ciuma roşie” şi cerând demisia Guvernului, după ce Cabinetul Grindeanu a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă. Manifestaţia s-a încheiat după mai bine de patru ore.

UPDATE 01.17 București – peste 15.000 de oameni în stradă, Sibiu – 5.000, Cluj-Napoca – 8.000, Timișoara – 2.500, Brașov – 1.500, Iași – 1.000.

UPDATE 00.56 În Piața Victoriei sunt peste 12.000 de oameni, peste 5.000 la Cluj-Napoca, 3.000 la Sibiu, 2.000 la Timișoara, 1.500 la Brașov, 1.000 la Iași. Trebuie știut faptul că românii ieșiți în stradă spun că vor veni și mâine, de dimineață, la sediul Guvernului. 

CSM: OUG prvind modificarea Codurilor penale, o gravă nesocotire a legii

ABC News: Guvernul României a dezincriminat abuzul în serviciu.

Washinghton Post: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție

UPDATE 00.15 Peste 10.000 de oameni protestează în Piața Victoriei împotriva Guvernului, după ce Executivul a aprobat, în ședința de marți seara, Ordonanța privind modificarea Codurilor penale, în sensum dezincriminării abuzului în serviciu. Sunt grupuri care vin, însă, pe toate străzile adiacente, spre sediul Guvernului.

La Sibiu au ieșit 2.000 de oameni, Timișoara – 1.000, Cluj-Napoca – 3.000, Brașov – 500 de protestatari.

Potrivit cotidianului Adevărul, noutatea absolută a Ordonanței adoptată de Guvern este faptul că Ministerul Justiției a inclus un articol prin care exclude explicit de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative. Aici fiind inclus, bineînțeles, și Guvernul, care nu poate fi tras la răspundere pentru modul în care a adoptat Ordonanța.

Adoptarea pe furiș a Ordonanței privind dezincriminarea abuzului în serviciu, de marți seara, a scos oamenii în stradă în toată țara. Sunt mii de persoane în fața sediului din Piața Victoriei, din București, și sute în Brașov, Sibiu, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca.

Oamenii continuă să vină, în valuri, în fața sediului Guvernului. Au încercat să blocheze intrările din sparele clădirii, însă Executivul a întărit forțele de securitate. Se străgă „Hoții!” și ”Rușine să vă fie”. Jurinaliștii care au asistat la conferința de presă de după ședința în care s-a adoptat Ordonanța privind modificarea Codurilor penale nu sunt lăsați să iasă din sediul Guvernului. De asemenea, Executivul nu a furnizat încă textul Ordonanței, pentru ca oamenii să vadă dacă s-a shimbat ceva față de varianta inițială prezentată de ministrul Iordache. 

Potrivit unei stimări a DNA, aproape 4.000 de persoane fizice și juridice, printre care și șeful PSD, Liviu Dragnea, vor scăpa de procese. 

(foto: AGERPRES)

 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.