Meniu principal

Persoană apolitică la Justiţie: în cărți, vecinul lui Gabi Oprea și Dana Gîrbovan

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la Bruxelles, că ia în calcul numirea la Ministerul Justiţiei o persoană apolitică, deja existând discuţii cu unele persoane. O decizie finală ar urma să fie luată, cel mai târziu, la mijlocul săptămânii viitoare.

”Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu unele persoane cu un background profesional dincolo de orice contestare. Întâlnirile cu persoanele pe care le consider eligibile continuă în zilele următoare, inclusiv în weekend. Cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare o să fac o propunere şi ar putea fi o persoană apolitică”, a declarat Sorin Grindeanu.

Printre persoanele apolitice care au fost vehiculate pentru portofoliul Justiţiei în ultimele zile se află fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupaşcu, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.

Potrivit Euractiv, Dan Lupașcu și Gabriel Oprea sunt vecini într-un bloc de pe Calea 13 Septembrie din București, aproape de Palatul Parlamentului (fosta Casă a Poporului). Construcția blocului respectiv a fost începută în ultimii ani ai comunismului, după care lucrările au fost finalizate de o asociație condusă de Gabriel Oprea, din care făceau parte mai mulți cetățeni străini și mai multe societăți comerciale.

„Eu și clientul meu (Gabriel Oprea, n.r.) am fost colegi de facultate, ne știm de peste 30 de ani, deci nu apartamentul acela este legătura între noi doi, ci avem o relație de mult mai mulți ani”, a declarat Dan Lupașcu pentru Euractiv.

Dan Lupașcu a fost președinte al Curții de Apel București, a fost primul președinte al noului CSM și a fost o personalitate cu mare influență în lumea magistraturii. De câțiva ani și-a încetat activitatea de judecător, devenind avocat.

În data de 7 februarie, președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Constantin Popescu, a propus, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, remanierea actualului ministru al Justiției, Florin Iordache, și desemnarea unui ministru din interiorul sistemului juridic, recomandându-o în acest sens pe Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Aceasta activează în cadrul Curții de apel Cluj și s-a remarcat prin poziția pro-Ordonanța 13, adoptată în ultimele săptămâni.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.