Meniu principal

Comisia juridică mai îndulcește ”tonul”: pedepsele pentru abuz în serviciu și conflict de interese nu se grațiază

Pesediștii pun cruce proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi

Comisia juridică a Senatului a respins, joi, amendamentele care vizau graţierea pedepselor pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Doar cinci senatori ai coaliției PSD-ALDE au votat ”pentru”, din cei 11 membri ai comisiei, insuficient pentru ca propunerile să treacă.

Așa cum ne-am obișnuit deja, senatorul PMP, Traian Băsescu, a pledat cu fervoare, timp un sfert de oră, în cadrul ședinței comisiei, în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.

”Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (…) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti.
Fostul șef al statului susține că, potrivit recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia, abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.
”Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.