Meniu principal

Parlamentul inutil: România riscă sancțiuni financiare pentru netranspunerea unor Norme UE

GRECO le dă parlamentarilor peste mâini: până și Codul de conduită e făcut... românește!

Potrivit unui document întocmit de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi transmis Parlamentului, România nu a transpus în 2016 în legislaţia naţională 21 de directive UE, țara noastră riscând, astfel, sancţiuni financiare prin infringement. În anul în curs, parlamentarii au de transpus alte 27 de norme europene. Unele legi menite să rezolve problema au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp, informează News.ro.

“În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depăşit, fiind declanşate acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a acestora. În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei cu maximă celeritate”, se arată în documentul trimis Parlamentului.

În total, sunt 21 de directive care nu au fost transpuse, dintre care 11 sunt directive UE care au corespondent normativ în procedura parlamentară actuală, iar alte 10 sunt directive UE care urmează să fie transpuse în lege prin proiecte aflate în acest moment încă la nivelul Guvernului, pentru elaborare, avizare sau aprobare.

În trei cazuri, însă, proiectele Guvernului au fost aprobate, trimise Parlamentului şi puse în dezbaterea Legislativului, însă toate aceste proceduri vor fi reluate pentru că deputaţii şi senatorii nu au discutat proiectele în timp util, din cauza alegerilor parlamentare. Astfel, proiectele sunt preluate de la o legislatură la alta doar dacă ele au fost incluse pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului, însă în cazul celor trei, deşi exista timp pentru acest lucru, nu a fost îndeplinită cerinţa constituţională şi au fost astfel clasate.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.