Meniu principal

Parchetul ÎCCJ: Prin decizia CCR din 2016, abuzul în serviciu nu a fost “dezincriminat”

Procurorii au clasat dosar privind alegerile prezidențiale din 2009

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) arată că decizia din iunie 2016 a Curţii Constituţionale, care a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”, nu a “dezincriminat” infracţiunea. Astfel, în virtutea deciziei CCR, neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi Ordonanţe ale Guvernului, mai spun procurorii.

“Trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost «dezincriminată» infracţiunea de abuz în serviciu”, arată reprezentanţii Ministerului Public.

Procurorii precizează că CCR a decis în legătură cu definirea infracţiunii de abuz în serviciu că prevederile legii sunt constituţionale “în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»”.

Precizările vin în contextul dezbaterilor lansate în spaţiul public referitoare la o presupusă dezincriminare a infracţiunii de abuz în serviciu, promovată intens de Liviu Dragnea (judecat pentru insistigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman) și PSD.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.