Meniu principal

Parchetul General, Băsescu și Ghiță, în ”hora” înregistrărilor

Procurorii Parchetului General au anunțat deschiderea unui dosar penal după ce postul România TV a difuzat o înregistrare în care fostu președinte Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Băsescu, actual senator PMP, a salutat  decizia procurorilor.

“Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiţă la RomâniaTv”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

În înregistrarea prezentată de fugarul Sebastian Ghiță, fostul șef al statului vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

“Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană,(…) în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, transmite Parchetul General. 

Cercetarea penală a fost deschisă in rem, pentru fapte de abuz de serviciu.

Sebastian Ghiţă a prezentat o înregistrare în care interlocutor este fostul preşedinte Traian Băsescu, care spune că ştie cum a fost condamnat Dan Voiculescu şi cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă.

 

Discuţie Interlocutor – Traian Băsescu

“Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Probleme cu dosarul Voiculescu?

Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Sunteţi supărat pe ei.

Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!””

Fostul preşedinte Traian Băsescu a confirmat veridictatea înregistrărilor, dar susține că aceasta a fost „editată”, afirmând că din punctul său de vedere Dan Voiculescu a fost judecat corect, dar dosarul nu a fost complet investigat.

„(Sebastian Ghiţă – n.r.) afirmă gratuit. În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot. Le-am spus într-un fel sau altul şi la televiziuni, le spun şi în discuţii cu oamenii pentru a-i face să înţeleagă că s-a ajuns prea departe cu puterea discreţionară a doi oameni, unul de numeşte Coldea şi altul se numeşte Kovesi. Dacă mă întrebaţi pe mine, Voiculescu a fost judecat corect. Despre Adrian Sârbu nu ştiu nimic. Sigur, dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că Sebastian Ghiţă „este un om care încearcă să se apare în felul acesta”. Întrebat dacă acest demers îl va ajuta pe Sebastian Ghiţă, Băsescu a răspuns: „Sincer, nu cred”.

Ulterior, fostul preşedinte a menţionat pe pagina sa de Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016 şi că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan. 

Judecătorul Camelia Bogdan, preşedintele completului de judecată care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost dorinţa ei să judece cauza respectivă, dosarul fiindu-i repartizat. Magistratul a precizat că nu a existat nicio întâlnire cu şeful statului de la acea vreme.

“Oricine spune să vină cu dovezi. Nu am fost niciodată la dumnealui în birou. La Cotroceni am fost la numire şi când a venit vicepreşedintele Joe Biden, am primit o invitaţie de la Ambasada SUA. Nu l-am văzut pe preşedintele Băsescu dar nu cred că a spus el, ce-i drept. Eu cred că înregistrarea este trucată. Noi ca judecători, dacă pronunţăm o sentinţă fără să avem probe, riscăm 10 ani de închisoare, pe infracţiunea de represiune nedreaptă. (…)Nimeni nu ştia, nici eu, nici colegul. Nici nu vorbisem de cuantumul din sentinţă. Criteriile erau stabilite între noi şi ţine de secretul deliberării. Nu ştiu cum se putea şti. În general, pedepsele pentru spălări de bani, pentru infracţiuni economice, sunt destul de proporţionate, cum sunt în legislaţie şi era normal să ne îndreptăm spre o soluţie care să satisfacă atât scopul preventiv cât şi scopul legislativ al pedepsei. Aceste aspecte ţin de secretul deliberării. Nimeni nu avea cum să ştie până când am scos minuta, până în ultimul moment, ce pedepse vom da. Acestea sunt pure speculaţii. Dar, da, eu tot timpul sunt pentru infracţiunile de spălări de bani, pentru astfel de prejudicii să se aplice pedepsele orientate mai spre maxim. Pedeapsa a fost motivată în decizia noastră. Este nedrept să se speculeze de orice politician ce va faceun judecător în dosar. O să cer şi CSM ului şi CNA să adopte poziţii”, a mai spus magistratul.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.