Meniu principal

Parada de Ziua Victoriei: Putin cere Occidentului să colaboreze cu Moscova în combaterea terorismului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut ţărilor occidentale să se alăture Moscovei în combaterea terorismului internaţional, în discursul rostit la parada de Ziua Victoriei, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, citate de News.ro. Șeful de la Kremlin a subliniat că lipsa de unitate le-a permis forţelor lui Adolf Hitler să ameninţe lumea.

Adresându-se mulţimii strânse în Piaţa Roşie, din Moscova, pentru parada impresionantă de 9 mai, Putin a spus că Uniunea Sovietică merită majoritatea laudelor pentru înfrângerea naziştilor, în 1945, şi că lipsa de securitate din lumea de astăzi înseamnă că Rusia trebuie să îşi consolideze armata.

“Tragedia monstruoasă” a celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost evitată “în primul rând pentru că ideologia criminală a superiorităţii rasiale a fost permisă, din cauza lipsei de unitate dintre ţările de la vârful lumii”, a subliniat Putin în discurs. Germania nazistă “a lansat cele mai puternice atacuri asupra Uniunii Sovietice (…), dar nu a existat, nu există şi nu va exista niciodată o putere care să poată să ne subjuge poporul”, a mai spus el.

”Nu vom uita niciodată că taţii, bunicii şi strămoşii noştri au reuşit să aducă libertatea Europei şi pacea mult-aşteptată pe planetă. Viaţa cere ca forţele noastre armate să fie consolidate şi mai mult, pentru a putea rezista în faţa terorismului, extremismului şi neonazismului. Forţele armate ale Federaţiei Ruse pot rezista oricărei provocări – dar pentru a lupta împotriva terorismului, este nevoie de consolidarea întregii comunităţi internaţionale”, consideră liderul de la Kremlin.

Parada din Piaţa Roşie, la care au luat parte peste 10.000 de soldaţi şi peste 100 de vehicule militare, a fost punctul central al ceremoniilor organizate marţi în toată ţara. Zecile de avioane care urmau să survoleze piaţa de lângă Kremlin nu s-au ridicat, însă, de la sol, din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, deşi autorităţile au încercat să disperseze norii cu echipamente costisitoare.

(foto: Twitter)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.