Meniu principal

ONG-urile reacționează: De graţiere ar putea avea beneficii cei cu omoruri, terorism, violuri

APADOR-CH susţine că proiectul de Ordonanță de Urgență privind graţierea este redactat ”în grabă şi neglijent”, astfel încât ar putea să apară și beneficiari-surpriză: cei care au comis omoruri, violuri, acte de terorism sau crime împotriva umanităţii.

În acest context, APADOR-CH și alte șapte ONG-uri solitcită ferm retragerea proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiției. 

”Concret, în articolul 2 al proiectului se prevede graţierea parţială (cu jumătate) a pedepsei aplicate <<persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani ori persoanelor diagnosticate, prin expertiza medico-legala, cu boli incurabile în faze terminale>>.Dintr-o omisiune de corelare, articolul 3 alineatul 4 din proiect nu prevede exceptarea de la graţierea parţială pentru niciun fel de infracţiuni, astfel că este posbil ca de graţierea parţială (1/2 din pedeapsă sau chiar a restului de pedeapsă) să beneficieze şi cei care au comis omoruri, violuri, tâlhării, pedofilie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, crime împotriva umanităţii (!). De exemplu, de această graţiere vor putea beneficia şi Ion Iliescu, Petre Roman alături de ceilalţi învinuiţi în dosarul Mineriadei, proaspăt redeschis tot după o condamnare a statului român la CEDO, sau în dosarul Revoluţiei.Asociaţia solicită îndreptarea acestei erori şi prevederea în proiect că infracţiunile exceptate de la graţierea integrală (art. 1 din proiect) sunt exceptate şi de la graţierea parţială (art. 2 din proiect)”, se arată într-un comunicat emis de organizația non-guvernamentală APADOR-CH.

Asociaţia solicită înlocuirea din textul proiectului a sintagmei persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani, cu una mai precisă, care să permită aplicarea actului normativ fără verificări şi anchete suplimentare.

”APADOR-CH consideră că nu se justifică prevederea din art. 3 al. 3 din proiect, conform căreia graţierea parţială nu este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. În mod normal, când există o problemă reală constând în nerecuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni, este inexplicabil cum de printr-un act de clemenţă se subminează problema rezolvării recuperării prejudiciilor produse.APADOR-CH solicită ca printre infracţiunile exceptate de la graţierea, integrală sau parţială, să se numere şi infracţiunea de violenţă în familie (art. 199 Cod penal)”, se notează în comunicat.

De asemenea, un alt comunicat de presă prin care se cere retragerea de urgență a proiectelor de Ordonanță privind grațierea și modificarea Codului penal a fost emis de şase organizaţii non-guvernamentale: ExpertForum (EFOR), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Funky Citizens, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-Romania şi Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie non-guvernamentală care activează în domeniul juridic, cere Guvernului României retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor şi dezbaterea lor în Parlament.

(foto: Paginademedia.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.