Meniu principal

Două ONG-uri cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan

Organizațiile ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au luat poziție față de declarațiile făcute joi de Ministrul de Interne, Carmen Dan, care a asociat numele unor jurnaliști și politicieni cu violențele produse de un grup de manifestanți în Piața Victoriei.

„Ministrul Afacerilor Interne a făcut publică olistă cu jurnaliști și politicieni care ar fi promovat recentele proteste de stradă în mediul online. Ulterior, dna ministru Dan a vorbit despre violențele produse în cadrul acestor proteste, asociind implicit lista de mai sus cu actele de violență”, arată ActiveWatch și CJI într-un comunicat.

Cele două organizații spun că este vorba despre un „gest iresponsabil care trădează o mentalitate de sorginte totalitară”, pe care îl condamnă.

„Lista difuzată reprezintă o încercare a Ministrului Afacerilor Interne de intimidare și presiune la adresa vocilor critice din societate, cu posibile efecte foarte periculoase la adresa siguranței acestora. Libertatea cuvântului, dreptul la opinie, libertatea întrunirilor sunt drepturi garantate constituțional, obligația autorităților fiind de a le proteja, nu de a contesta sau condamna exercitarea lor de către cetățeni”, se arată în comunicat.

„Aminitim doamnei ministru Carmen Dan că, în virtutea dreptului la liberă exprimare (Art. 30 din Constituția României), orice cetățean, inclusiv jurnaliștii și politicienii, are dreptul să sprijine și să cheme la protest, atât timp cât nu instigă la violență sau la nerespectarea legii. De asemenea, articolul 39 din Constituție garantează cetățenilor dreptul de a participa la întruniri publice. Prin cele susținute în conferința de presă de azi, Carmen Dan demonstrează că principala sa preocupare o reprezintă apărarea actualului Guvern, nu apărarea legii și a drepturilor individuale. Reamintim autorităților publice că instituțiile statului au obligația să acționeze cu responsabilitate și să protejeze toți cetățenii, indiferent de opiniile lor. Considerăm că avem de-a face cu un demers deosebit de periculos prin care tocmai autoritățile statului ce au ca atribuții în apărarea legii și protejarea ordinii publice fac și distribuie liste cu cetățeni care nu se fac vinovați decât de exercitarea unor drepturi. În acest sens, organizațiile semnatare cer demisia doamnei Carmen Dan din funcția de Ministru al Afacerilor Interne. Condamnăm în egală măsură gestul iresponsabil al unor jurnaliști și altor persoane de publicare a adreselor și datelor personale ale unor politicieni, efectul fiind tot unul de instigare la violență”, mai spun cele două organizații.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.