Meniu principal

Norvegia va deveni prima țară din lume care renunță la frecvența radio FM

Posturile de radio care emit în FM își vor înceta emisia pe aceste frecvențe începând din această săptămână, iar procesul va fi încheiat până la finalul anului 2017, potrivit surselor guvernamentale.

Țara nord-europeană trece de la emisia radio pe frecvențe FM la cea în spectru digital — numită DAB (Digital Audio Broadcasting) — deoarece opțiunile digitale oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună, dar și posibilitatea furnizorilor de a face economii.

”Principalul motiv pentru care Norvegia este prima (țară care renunță la această frecvență) se datorează peisajului norvegian, cu fiorduri adânci, munți înalți și comunități răspândite”, au arătat reprezentanții Guvernului într-o declarație. ”Acest lucru face ca transmisiunile în FM-ul norvegian să fie deosebit de scump în comparație cu alte țări”, precizează aceștia.

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 200 de milioane de coroane (23,5 milioane de dolari) pe an renunțând la emisia în FM, permițându-le să investească fondurile în conținutul difuzat.

Trecerea de la analog la digital vine după mai bine de un deceniu de planificare la nivel guvernamental, iar autoritățile nu se așteaptă ca această măsură să afecteze locurile de muncă existente, mai arată CNN.

De la această trecere vor fi exceptate numai posturile de radio foarte mici, locale, acestea putând emite în continuare în FM.

În Norvegia nu există posturi de radio care emit în AM.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.