Meniu principal

Fostul ministru Constantin Niță sare în barca lui Victor Ponta și-l atacă pe Liviu Dragnea

Constantin Niţă își află pedeapsa pe 23 mai: DNA cere executare, pesedistul vrea ”o judecată dreaptă”

Constantin Niţă, fost ministru în Guvernul Ponta, a scris, joi, pe blogul personal, că în acest moment există în partid o singură „voce” răspunzătoare pentru toate deciziile majore, în timp ce restul „imită şi aprobă”, iar cine nu se supune este „eliminat din joc”. Niţă susţine că grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului.

Constantin Niță susține că a fost sunat de„mulţi membri PSD, dar şi simpatizanţi”, în ultima perioadă, care îl întreabă ce va face partidul, „din punct de vedere politic”.

„Există un joc pentru copii numit «Simon says», în traducere «Simon spune/decide/porunceşte…» care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură «voce» răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din «joc». Dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul şi care se poate diminua prin măsuri eficiente, PSD se confruntă şi cu o criză majoră în interiorul partidului. Cum s-a ajuns aici? Este rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns. De aici şi inabilitatea de a reacţiona corespunzător la situaţii de criză. Când nu te consulţi cu toţi preşedinţii de organizaţii din judeţ, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întruneşte… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacţie. Pierzi contactul cu realitatea. Mai mult, în acest fel reuşeşti să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea. Grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului”, a spus Niță.

Social-democratul prezintă câteva propuneri care „ar putea fi de folos” partidului în prezent. Printre acestea se regăsesc următoarele: consultarea preşedinţilor de organizaţii judeţene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului; implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului; respectarea forurilor de partid prin convocarea şi consultarea lor la modul real, nu formal; încetarea „epurărilor” politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care îşi exprimă părerile; asumarea politică de către conducerea partidului a persoanelor care ocupă diferite funcţii – parlamentari, miniştri.

„Sunt propuneri pe care PSD, în opinia mea, ar trebui să le ia pentru a recâştiga încrederea românilor, dar şi pentru a menţine unitatea internă. Sunt membru PSD de peste 20 de ani şi am destulă experienţă pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL şi PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic. Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic şi democraţiei. Ideea de unitate nu cred că a apărut întâmplător la oamenii din stradă (indiferent de păreri). Doar uniţi, de la cel mai mic grup, până la întreagă României, putem merge mai departe”, a conchis Constantin Niţă.

Social-democratul a fost vicepreşedinte PSD, preşedintele organizaţiei din Braşov, deputat şi ministru al Energiei în Guvernul Ponta. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, Constantin Niță nu s-a mai aflat pe listele PSD.

În iunie 2016, Constantin Niţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că, atunci când era ministru al Energiei, a primit de la un om de afaceri 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru atribuirea unui contract.

(foto: Telegrafonline.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.