Meniu principal

Nicușor Dan (USR): Ministrul Justiției, Florin Iordache, a mințit Parlamentul

Nicușor Dan decide dacă revine în USR după referendumul intern din august

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a anunțat, luni, că formațiunea sa va prezenta, miercuri, textul moțiunii simple pe care o va depune împotiva ministrului Justiției, Florin Iordache.

Liderul Uniunii, Nicușor Dan, susține că demersul partidului său este unul justificabil nu doar prin prisma celor două Ordonanțe pe care Iordache a vrut să le supună adoptării, în ședința Guvernului de săptămâna trecută, ci și din cauza faptului că ministurul a mințit la audierile din Parlament, dinaintea învestirii noului Guvern.

”Ministrul Justiției, Florin Iordache, a mințit Parlamentul României în timpul audierilor miniștrilor guvernului Grindeanu, din 4 ianuarie. USR va anunța miercuri textul moțiunii simple împotriva ministrului Justiției Florin Iordache care, iată, nu este doar autorul unor proiecte cu dedicație pentru politicienii penali, dar și un ministru al României care a mințit Parlamentul, la votul de învestitură!”, a spus Nicușor Dan.

Acesta din urmă a redat, pe contul său de Facebook, declarația integrală a lui Florin Iordache, de la audierile din Parlament.

”Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că reuşesc să vă spun câteva gânduri despre cum văd eu în continuare Justiţia, un domeniu foarte important, un domeniu care trebuie să funcţioneze şi, în acelaşi timp, fiind de 16 ani în Parlament, cred că aici, în Parlament, este locul în care putem discuta şi rezolva problemele cu care se confruntă societatea şi pentru armonizarea şi modernizarea legilor. În acest sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţiilor profesionale şi a CSM-ului. Cred că aici, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, este locul în care ne putem apleca şi să punem în concordanţă şi Codul penal şi Codul de procedură penală cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească.
Voi căuta ca, într-un timp cât mai scurt, să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România, prin construirea sau identificarea unor spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ. În ceea ce priveşte Legea graţierii, aceasta este o întrebare pe care au pus-o mai mulţi colegi, nici eu, nici colegii nu am şi nici printre rânduri nu ştiu cum aţi văzut dumneavoastră, citind printre rânduri, noi nu am discutat în campanie electorală şi nici astăzi, în discursul meu, că dorim adoptarea, acum, a unei legi a graţierii. Dar este un subiect care trebuie discutat şi care trebuie analizat cu întreaga societatea civilă.
Aici, de aceea, v-am şi spus că eu consider că avem nevoie de înfiinţarea acestui Institut de Criminologie, pentru ca prin rezultatele pe care acest institut le prezintă, prin rezultatele pe care Direcţia Naţională a Penitenciarelor le prezintă şi prin cazuistica celor care sunt acum acolo, prin soluţiile pe care le pot prezenta asociaţiile profesionale, fără îndoială, o astfel de lege poate fi discutată, adoptată cu votul Parlamentului.
Deci, cred că transparenţa este cuvântul de ordine, iar locul unde putem discuta despre orice fel de lege şi despre modificarea oricărei legi, fără îndoială, este Parlamentul”, a spus ministrul Justiției, Florin Iordache.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.