Meniu principal

NATO va avea unitate specială pentru Marea Neagră, Putin e furios

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a aprobat, joi, după un an de negocieri, înființarea unei unități speciale care să monitorizeze riscurile din Marea Neagră. Noua structură va funcționa în cadrul comandamentului maritim al NATO din Marea Britanie.

„Am discutat prezenţa noastră în regiunea Mării Negre. Am completat poziţia noastră de forţă regională în aer şi terestru, pe baza unei brigăzi multinaţionale din România. Opt aliaţi sunt dispuşi să ofere personal pentru brigadă, iar cinci aliaţi au promis forţe terestre şi aeriene pentru instruire şi poliţie aeriană. Astăzi am fost de acord cu două noi măsuri suplimentare maritime, o prezenţă navală crescută a NATO în Marea Neagră, pentru exerciţii de antrenament îmbunătăţite şi situaţii de avertizare şi o funcţie de coordonare maritimă pentru forţele navale prezente care operează cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Imediat după acest anunț, președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a spus unor oficiali din FSB că în ultimii ani securitatea globală „nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă, multe amenințări au devenit mai serioase”. Iar NATO, cu „nou-declarata misiune oficială de a descuraja Rusia” este o astfel de amenințare, relatează Russia Today.

(foto: Nato.int)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.