Meniu principal

Moody’s: deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 3,4% din PIB, în 2017

România, printre cele trei state UE cu un deficit bugetar mai mare sau egal cu 3% din PIB

Analistul agenției de evaluare financiară Moody’s, Mathias Angonin, a declarat, pentru AGERPRES, că România ar putea înregistra, în acest an, un deficit de 3,4% din PIB. Acesta a precizat, totuși, că deficitele fiscale ale țării noastre au fost, în general, mai mici la finalul anului decât previziunile instituțiilor financiare internaționale.

”Alegerile generale care au avut loc la 11 decembrie 2016 au dus la formarea unui nou guvern de coaliție. Pe fondul unei politici de relaxare fiscală semnificativă urmărită atât de precedentul guvern Social Democrat cât și de guvernul de tehnocrați, ne așteptăm ca politica fiscală să rămână relaxată. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra finanțelor publice și datoriei, și va avea, prin urmare, un potențial negativ asupra ratingului. Deficitul fiscal va oscila în jurul valorii de la Maastricht, de 3% din PIB, beneficiind de cooperarea cu instituțiile supranaționale, care ar trebui să limiteze o nouă deteriorare, dar ne așteptăm ca deficitul fiscal să treacă de această limită în 2017, și să ajungă până la 3,4% din PIB. De-a lungul ultimilor ani, cu toate acestea, deficitele fiscale ale României au fost, în general, mai mici decât previziunile instituțiilor financiare internaționale”, a afirmat Mathias Angonin, analist Moody’s.

Acesta a mai precizat că perspectiva asociată ratingului Baa3 al României este pozitivă, reflectând progresele semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, care, în opinia agenției Moody’s, au redus vulnerabilitatea economiei la șocurile externe și au deschis calea pentru o creștere economică robustă.

(foto: Economica.net)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.