Meniu principal

Ministrul Economiei, suspiciuni de bonusuri ilegale încasate de la Poșta Română

Ministerul pentru Mediul de Afaceri vrea să înfiinţeze Registrul Naţional al Mentorilor Antreprenori

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) atunci când a ocupat funcția de director general al Poştei Române, potrivit unui raport întocmit de Curtea de Conturi.

Inspectorii Curţii de Conturi recomandă operatorului poştal să recupereze acest prejudiciu, potrivit Hotnews.ro. Petrescu ar fi încasat aceste bonusuri în timpul mandatelor la Ministerul Comunicaţiilor ale lui Răzvan Cotovelea (25 februarie-16 decembrie 2014), Sorin Grindeanu (17 decembrie 2014-17 noiembrie 2015), Marius Raul Bostan (17 noiembrie 2015-5 iulie 2016) şi Dragoş Tudorache (5 iulie – 9 august 2016).

Într-un drept la replică formulat de oficialii Poștei Române, aceștia afirmă că bonusurile încasate de Alexandru Petrescu sunt justificate de rezultatele bune obținute de Poștă, respectiv obținerea de profit cu începere din 2014, după cinci ani de pierdere.

”Unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poşta Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului”, spun oficialii companiei de stat.

Mai mult, în 2016, Corpul de Control al ministrului Delia Popescu (MCSI) ar fi întocmit un raport care validează faptul că bonusurile au fost acordate doar Directorului General al Companiei, în condiţii de legalitate, în conformitate cu Contractul de Mandat al Directorului General, subliniindu-se că au fost îndepliniţi toţi indicatorii de performanţă solicitaţi în momentul acordării acestor bonusuri.

Inspectorii Curții de Conturi acuză, însă, faptul că au lipsit indicatori care să permită o ”evaluare clară și obiectivă” a performanțelor directorului general. Alexandru Petrescu a avut un contract de mandat, însă au lipsit prevederi clare privind nivelul indicatorilor care trebuie atinși astfel încât acesta să își încaseze banii.

”În contractele de mandat încheiate de companie cu directorul general nu au fost precizate toate elementele necesare în vederea acordării unei forme de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă (…) Deşi prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale Poşta Română cu nr. 32/04.09.2014 (..) se menţionează faptul că se va completa prin act adiţional contractul de mandat al directorului general, cu indicatori de performanţă, acesta nu a fost completat cu indicatori de performanţă trimestriali. Pentru obiectvele şi criteriile de performanţă trimestriale definite în Anexa nr. 1 la contractul de mandat (..) nu s-a stabilit nivelul de realizat la finele fiecărei perioade pentru care bonusul trimestrial a fost acordat. Au fost detaliate livrabilile corespunzătoare ce trebuie întocmite de directorul general fără ca acestea să prezinte, în expresie cantitativă şi valorică, rezultatele companiei pe care mandatarul se angajează să le obţină. Nu au fost definite în contractul de mandat (..) sau în actele adiţionale aferente acestuia rezultatele aşteptate şi valorile exprese ale indicatorilor de performanţă la finele fiecărui trimestru în vederea demonstrării progreselor în derularea activităţii specifice şi evaluării atingerii tintelor propuse. Rezultatele aşteptate, respectiv ţintele care să fie atinse la finalul trimestrului IV 2015 în vederea acordării bonusului trimestrial, au fost stabilite în 2016”, spune Curtea de Conturi.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.