Meniu principal

Consecințele ieftinirii medicamentelor: Ministerul Sănătății caută soluții pentru asiguarea necesarului de insulină

Se strânge lațul? Florian Bodog, audiat la DIICOT în miez de noapte!

Ieftinirea cu 35% a prețului medicamentelor, promisă de PSD în campanie și pusă în practică după alegeri, a avut exact efectele previzionate de specialiștii din domeniu. Mai exact, dispariția unor medicamente de pe piața internă, aceasta din urmă fiind folosită de companiile farmaceutice doar ca punct de tranzit, pentru a face profit din export. Una dintre substanțele care nu se mai găsește în farmacii este, din păcate, insulina. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că a primit semnale on-line în acest sens iar soluția pe care o propune este instituirea unor norme pentru asigurarea serviciului public prin care distribuitorii să asigure mai întâi necesarul intern.

“Am primit semnale on-line că un lanţ de farmacii cu acoperire naţională ar avea probleme în aprovizionarea cu insulină. De asemenea, am primit semnale de la pacienţi care mi-au spus că au fost obligaţi să meargă prin câteva farmacii, pentru că nu au găsit insulina în farmacia de lângă casă, de unde luau de obicei. Un altul mi-a spus că a fost chemat peste câteva zile, întrucât în farmacie nu era în acel moment insulina. A spune însă că un milion de bolnavi nu au insulină, aşa cum a apărut în mediul on-line, mi se pare o atitudine lipsită de profesionalism şi de respect pentru oamenii aflaţi în suferinţă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a precizat că, pentru rezolvarea cazurilor în care apar discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un act normativ prin care să fie asigurat mai întâi necesarul intern şi apoi exportul intracomunitar. 

“Lucrăm la normele pentru asigurarea serviciului public. Conform legii, trebuie asigurată mai întâi piaţa internă. Sigur, exportul intracomunitar nu este ilegal, dar vrem să asigurăm mai întâi nevoile pacienţilor noşti. Am şi eu semnale că există cazuri în care insulina a plecat la export “, a mai spus ministrul. 

(foto: Bihon.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.