Meniu principal

Mexic: nou ambasador în SUA, înainte de instalarea lui Trump

Mexicul a numit, vineri, un nou ambasador în SUA, al treilea în mai puțin de un an, cu doar câteva zile înainte de instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, transmite Reuters. 

Este vorba despre Geronimo Gutierrez, care conduce în prezent Banca Nord-Americană de Dezvoltare. Aceasta a fost înființată în baza Tratatului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA), pe care Trump a amenințat că îl va anula dacă nu îl va putea renegocia în favoarea Statelor Unite.

Gutierrez a mai deținut funcții ministeriale în guverne conduse de Partidul Acțiunii Naționale (de centru-dreapta), acum în opoziție. El îl va înlocui pe Carlos Sada, care va prelua funcția de ministru adjunct de externe responsabil cu relațiile cu America de Nord.

De altfel, numirea sa, care mai trebuie validată de Senat, sugerează că președintele Enrique Pena Nieto (Partidul Revoluționar Instituțional) încearcă obținerea unui suport transpartinic în perspectiva negocierilor cu Donald Trump, care a amenințat cu impunerea de tarife împovărătoare la produsele fabricate în Mexic.

Într-o astfel de situație, Mexicul ar fi expus unui șoc economic, în condițiile în care circa 80% din exporturile sale se îndreaptă spre vecinul din nord, de unde vin și aproximativ jumătate din investițiile străine directe.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.