Meniu principal

Maşinile parcate pe trotuar sau staţionate ilegal pot fi, din nou, ridicate

De azi, mașinile parcate pe trotuar sau staţionate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou de autorităţi, o dată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice. Autoritățile sunt, însă, obligate să semnalizeze cu panouri zonele unde este permisă parcarea, prevedere pe care, cel puțin în București, primăriile nu le respectă încă.

În decembrie 2016, Executivul a modificat regulile de ridicare a maşinilor care staţionează neregulamentar pe carosabil, dar şi a celor parcate pe trotuare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 22 decembrie 2016.

Astfel, ridicarea autovehiculelor parcate sau staţionate neregulamentar va fi realizată de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia locală, cu excepţia cazurilor în care în autoturism se află persoane.

”Ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o stanţionare neregulamentare”, nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar au fost declarate ilegale printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai 2015, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin Hotărâri ale Consiliilor Locale.

La ora actuală, în București sunt circa 200.000 de locuri de parcare şi peste un milion de vehicule înmatriculate, la care se adaugă cele care intră zilnic în oraş, aparţinând celor care lucrează în Capitală, dar locuiesc în zonele limitrofe, plus cele ale căror proprietari provin din alte zone ale ţării, dar locuiesc cu chirie.

(foto: Monitorulcj.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.