Meniu principal

Plagiatul e la modă și în Franța: Marine Le Pen, discurs copiat de la Francois Fillon

Plagiatul e la modă și în Franța: Marine Le Pen, discurs copiat de la Francois Fillon

Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franței, a plagiat, în discursul pe care l-a susţinut la Villepinte, în data de 1 mai, cel puţin patru pasaje din discursul pe care François Fillon l-a susţinut la jumătatea lui aprilie la Puy-en-Velay, a constatat agenția AFP, citată de News.ro.

O înregistrare video a fost difuzată, luni seara, pe contul de Twitter @ridiculetv, în care apar aproximativ 90 de secunde aproape identice ale celor două discursuri – însă pasajele similare sunt mai ample. 

La 15 aprilie, Fillon lăuda, în discursul pe care-l susţinea, geografia Franţei şi mai ales ”frontierele terestre: Pireneii mai întâi, care angajează Franţa în acest imes ansamblu care este lumea hispanică şi latină. Există frontiera Alipilor, către Italia sora noastră şi dincolo de ea Europa Centrală, balcanică şi orientală”. Cincisprezece zile mai târziu, în mitingul de la Villepinte (Seine-Saint-Denis), Marine Le Pen a pronunţat aceleaşi fraze, cuvânt cu cuvânt.

Marine Le Pen a lăudat, la rândul său, ”frontierele terestre, Pireneii care angajează Franţa în acest imens ansamblu care este lumea hispanică şi latină. Alpii noştri, care se deschid către Italia, sora noastră, şi dicolo de ea Europa Centrală, balcanică şi orientală”.

Aceleaşi fraze, două săptâmâni mai târziu, sunt folosite atunci când François Fillon şi Marine Le Pen salută vigoarea limbii franceze: ”Dacă ni se învaţă limba, cu mare preţ, în Argentina sau în Polonia, dacă există liste de aşteptare pentru înscriere la Alianţa franceză din Shanghai, Tokyo şi (Ciudad de) Mexico sau la liceul francez din Rabat sau de la Roma, dacă Parisul este prima destinaţie turistică mondială este pentru că Franţa este altceva şi mai bine decât o putere indistrială, agricolă sau militară”.

Întrebat de AFP ce părere are despre acest plagiat, Florian Philippot, vicepreşedintele FN, a dat asigurări că este vorba, de fapt, despre ”o aruncătură cu ochiul asumată a unui pasaj care atinge dintr-un discurs despre Franţa” din partea ”unei candidate a unităţii care arată că nu este sectară”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.