Meniu principal

Macron obţine acorduri cu China în domeniul nuclear şi al cărnii de vită

Macron obţine acorduri cu China în domeniul nuclear şi al cărnii de vită

Emmanuel Macron, care speră la o reechilibrare a relaţiei comerciale cu Beijingul, a obţinut, marţi, în a doua zi a vizitei sale în China, un acord providenţial pentru Areva şi a anunţat o ridicare a embargoului chinez impus cărnii de vită, relatează AFP.

În afară de chestiuni economice, cele două ţări au ajuns la un acord asupra deschiderii unui Centru Pompidou la Shanghai.

După o vizită în Oraşul Interzis, fostul palat al împăraţilor Chinei, preşedintele francez a fost primit solemn la colosalul Palat al Poporului de lângă Piaţa Tiananmen, la Beijing, unde a trecut în revistă trupele alături de preşedintele Xi Jinping.

La finalul unei întrevederi bilaterale, cei doi şefi de stat au asistat la semnarea mai multor documente, inclusiv a unui ”memorandum în vederea unui acord comercial” cu privire la construirea de către Areva a unei uzine de tratare a combustibililor nucleari uzaţi.

”Este vorba despre zece miliarde de euro imediat, iar asta va salva filiera”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Economiei Bruno Le Maire, în cadrul delegaţiei.

Acest acord este providenţial pentru Areva, fostul giuvaier al sectorului nuclear civil şi aflat în mare dificultate, care negocia de zece ani cu partenerul său chinez CNNC.

”Avem asigurarea contractului, care urmează să fie semnat în primăvară”, a dat asigurări Le Maire.

Tot în domeniul nuclear civil, reactorul EPR, construit de EDF în sudul Chinei, ar urma să fie pornit în aproximativ şase luni, a anunţat preşedinţia franceză.

Acesta ar urma să fie primul EPR operaţional în lume, înaintea celor aflate în şantier la Flamanville (Franţa) şi în Finlanda, afectate de numeroase întârzieri şi creşteri de cost.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.