Meniu principal

Kovesi, în raportul de activitate: DNA a aplicat legea în mod egal

Laura Codruţa Kovesi, turist la cetatea Devei

Laura Codruţa Kovesi şi-a publicat, luni seară, pe site-ul DNA, raportul de activitate la conducerea instituţiei, afirmând că Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în mandatul său “o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu”, că legea a fost aplicată în mod egal, fără reţineri.

“Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu. (…)Câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a aplicat legea în mod egal, nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate şi indiferent de averea deţinută de aceştia”, afirmă Kovesi în document.

Ea afirmă că obiectivele stabilite prin proiectele manageriale de procuror şef au fost îndeplinite până în acest moment.

Conform lui Kovesi, în cei 5 ani de mandat a crescut anual numărul rechizitoriilor, numărul inculpaţilor trimişi în judecată, numărul demnitarilor investigaţi şi a crescut valoarea măsurilor asiguratorii dispuse.

În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 sentori şi 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceştia au fost condamnaţi definitiv 37, după cum urmează: 9 miniştri şi foşti miniştri, 21 deputaţi, 6 senatori şi 1 membru al Parlamentului European. În aceeaşi perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro.

“Procentul de achitări s-a menţinut la 10% fiind sub media europeană. Acest procent dovedeşte că am fost preocupaţi în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor şi de respectarea garanţiilor procesuale, aplicând legea în mod egal”, se arată în document, care menţionează că Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit un model în lupta anticorupţie pentru mai multe ţări din regiune.

În Raportul anticorupţie al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene, mai afirmă Kovesi în raport.

La finalul documentului, sunt menţionate şi disctincţiile primite de Laura Codruţa Kovesi: Distincţia „Femei curajoase din întreaga lume” în anul 2014 din partea Ambasadei SUA la Bucureşti, Decoraţia ”Comandor al Ordinului Steaua Polară” oferită de către regele Suediei la 14 iunie 2016, Decoraţia “Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” oferită de Preşedintele Franţei la 15.01.2016, Premiul „Europeanul Anului 2016”, distincţie care recunoaşte “lupta curajoasă şi susţinută împotriva corupţiei la nivel înalt” oferit de Reader’s Digest în anul 2016, premiul “Speranţa” din partea Societăţii Timişoara, distincţie acordată Direcţie Naţionale Anticorupţie „Pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.