Meniu principal

Klaus Iohannis, la Suceava: Politica celui mai puternic nu mai merge. Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră

Klaus Iohannis, la Suceava: Politica celui mai puternic nu mai merge. Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în județul Suceava, le-a spus, miercuri, reprezentanților autorităților locale prezenți al dezbaterea organizată cu această ocazie, administraţia publică locală trebuie reformată, iar descentralizarea este necesară. Pe de altă parte, șeful statului a criticat faptul că de mulţi ani se vorbeşte despre cele două procese, s-au făcut numeroase propuneri, care însă au rămas în sertare. Potrivit lui Klaus Iohannis, de multe ori deciziile au fost blocate de orgolii. Preşedintele a subliniat că fără descentralizare nu va exista dezvoltare şi şi-a exprimat speranţa că nu vom asista iarăşi la un nou început fără nicio finalitate şi, mai ales, că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că ”politica celui mai puternic” pur şi simplu nu mai merge.

”S-a vorbit mult despre regionalizare, despre descentralizare, despre deconcentrarea instituţiilor publice. Rezultatele eforturilor de transformare a administraţiei publice locale s-au materializat în numeroase propuneri de legi, modificări peste modificări, decizii luate azi şi anulate mâine, planuri şi strategii care au încăput cu greu în sertarele instituţiilor de la Bucureşti, iar astăzi sunt tot acolo, probabil neatinse. Acum câţiva ani s-a pornit cu mult avânt ceea ce s-a numit regionalizarea şi decentralizarea, ba chiar s-a vorbit despre o reorganizare administrativ-teritorială. Ce s-a ales din toată această dezbaterea ştim: mai nimic. Viziunea simplificatoare a unora dintre cei implicaţi şi, mai ales, înţelegerea greşită că regionalizarea şi descentralizarea nu sunt altceva decât împărţirea influenţelor politice au condus la acest eşec previzibil. Dacă vă amintiţi bine, subiectele principale, care au şi blocat dezbaterea, au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale şi plasarea capitalelor de regiune. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii şi de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine şi cum îşi adjudecă beneficiile politice”, a subliniat preşedintele.

Precizând că, de câteva luni, nu surprinzător, auzim din nou că ar exista intenţia unei asemenea reforme, Klaus Iohannis a afirmat că nici astăzi nu avem o analiză realistă asupra nevoilor şi consecinţelor descentralizării în România.

”O parte dintre iniţiativele recente au născut controverse şi, tocmai de aceea, sper ca guvernanţii să se folosească cu înţelepciune de învăţămintele trecutului şi să nu introducă o discriminare între autorităţile publice locale. Însă o spun apăsat: fără descentralizare nu va exista dezvoltare. De aceea, sper că nu vom asista iarăşi la un nou început fără nici o finalitate şi, mai ales, sper că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că «politica celui mai puternic» pur şi simplu nu mai merge”, a atras atenţia şeful statului.

Iohannis a explicat că regionalizarea şi decentralizarea reprezintă un amplu proces de transfer structural de servicii publice, competenţe, fonduri publice din subordinea autorităţilor centrale către cele locale. El a adăugat că obiectivul principal este reducerea decalajelor de dezvoltare şi un efect de antrenare a întregii economii.

Klaus Iohannis a atras atenţia că ”reforma administrativă nu trebuie să fie o sarcină a fiecărui guvern nou format de a reorganiza ceva cu orice preţ, trebuie, nu trebuie”.

”Dimpotrivă, guvernele succesoare sunt obligate să continue reforma începută de predecesorii lor sub aspectul modernizării administraţiei publice. Dar acest proiect naţional extrem de important nu poate fi realizat decât prin implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu un partid, nu un om, nu o guvernare, cum încearcă unii să ne convingă, ci întreaga administraţie trebuie implicată în tot acest efort colectiv. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile şi nereuşitele vor fi mai pronunţate şi mai grave pentru comunităţile locale. Descentralizarea şi modernizarea administraţiei nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăţi sistemul, cum nu pot fi făcute împotriva cuiva, ţin să vă anunţ, că nu pot fi făcute nici pentru cineva. Doar prin consens pot fi găsite cele mai bune soluţii. Aşadar, vă încurajez să vă asumaţi responsabilitatea de a participa cu soluţii la această dezbatere. Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră, întrucât de dumneavoastră depinde viaţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentaţi”, le-a spus preşedintele participanţilor la dezbaterea de la Suceava.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.