Meniu principal

Klaus Iohannis își ia în serios noul rol de ”președinte jucător”

Noii miniștri depun jurământul la ora 19.30

Noul Guvern, votat de Parlament, s-a prezentat la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de învestitură. De la eveniment nu au lipsit, ca de obicei, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, a fost prezent și preşedintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu.

Premierul Sorin Grindeanu a fost primul care a depus jurământul, urmat fiind de viceprim-miniștrii Sevil Shhaideh şi Daniel Constantin.

După ce a citit jurământul, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a făcut cale întoarsă pentru că a uitat să semneze documentul. În momentul lecturării, Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, s-a încurcat la cuvântul integritate.

Cabinetul Grindeanu a trecut, miercuri, de votul Parlamentului cu 295 de voturi pentru şi 133 împotrivă.

Ceremonia a fost una protocolară, în care s-a remarcat atitudinea rece a şefului statului faţă de miniştrii din Cabinet, dar şi faţă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, prezenţi în calitate de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului.

Ministrul Dezvoltării, vicepremierul Sevil Shhaideh, a jurat pe Coran, în vreme ce ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, dar şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, au omis să pună mâna dreaptă pe Biblie.

Preşedintele Iohannis i-a aşteptat şi a dat mâna cu fiecare, cu o atitudine la fel de distantă, dublată de o strângere de mână scurtă şi de o urare succintă de „succes”.

În momentul în care şeful statului s-a adresat direct miniştrilor, spunându-le că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală, aceştia s-au simţit direct vizaţi, fapt remarcat în comportamentul lor, unii întorcând capul în altă parte sau schimbând priviri scurte cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

După ce a spus că speră ca într-o zi membrii Guvernului să-i se explice cum vor face să se încadreze într-un deficit bugetar de 3%, să crească salariile, să scadă TVA-ul, Iohannis a revenit, adresându-se direct preşedintelui PSD, Liviu Dragnea:

„Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaşte programul din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”, a spus Iohannis, special pentru Dragnea, acesta fiind momentul care Iohannis i-a dat şah lui Dragnea, forţând practic o mutare a acestuia în sensul de a-şi îndeplini promisiunile făcute în campania electorală, după ce le va face cunoscute şi miniştrilor din Cabinet.

Iohannis a speculat astfel o serie de declaraţii publice făcute de Dragnea în campanie şi ulterior campaniei, în care liderul PSD a spus textual că a lucrat la programul de guvernare care a fost votat de români şi că este singurul care îl ştie integral.

După ce a terminat cu discursul, Iohannis a dat mâna cu „musafirii” Dragnea şi Tăriceanu, aşa cum i-a denumit chiar el, şi a mers către centrul sălii, cu faţa la camerele de luat vederi şi la aparatele foto, invitându-i pe membrii Guvernului să facă o fotografie împreună.

„Dacă doriţi, poftiţi să facem o poză”, s-a adresat şeful statului noilor miniştri, care au fost puţin surprinşi de invitaţie, dată fiind atmosfera oarecum belicoasă.

Mai mult, unii miniştri au fost chiar reticenţi în a se îndrepta spre preşedinte, iar unii s-au uitat în direcţia lui Dragnea pentru a-şi lua aprobarea. După ce câţiva dintre ei s-au îndreptat către Iohannis, ceilalţi au renunţat la reticenţa iniţială şi au mers pentru a se fotografia cu preşedintele.

După momentul fotografiei, Iohannis a renunţat la atitidinea rece şi s-a îndreptat către zona rezervată jurnaliştilor, pentru a-i saluta, de această dată, cu zâmbetul pe buze.

„Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună”, le-a transmis şeful statului jurnaliştilor.

Întrebat de ce nu există şampanie la ceremonie, uzuală în cazul unor ceremonii similare, Iohannis a răspuns: ”Haideţi să lăsăm şi pe mâine ceva”.

După acest moment, preşedintele a părăsit sala, ocolind zona în care se aflau membrii Guvernului. Aceştia au rămas însă în sală şi au făcut fotografii şi împreună cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, gest care arată în mod evident natura relaţiilor dintre Iohannis, pe de o parte, şi Dragnea şi Tăriceanu, pe de altă parte.

Dragnea şi-a luat şi el rămas-bun de la jurnalişti, dar fără a veni în zona acestora, după care a părăsit, împreună cu noii miniştri, sala dedicată acestei ceremonii, îndreptându-se către Palatul Victoria.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.