Meniu principal

Kelemen Hunor (UDMR): Este greşită poziția Guvernului de a modifica prin Ordonanță Codurile penale

Discuții UDMR - Viorica Dăncilă: maghiarii i-au dat deja o bilă albă

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că poziţia Guvernului Grindeanu de a modifica prin ordonanţe Codul penal şi Codul de procedură penală este una greșită. 

”În primul rând, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal şi de Codul de procedură penală, dacă vrem poate să fie o chestiune foarte simplă, putem şi să complicăm foarte tare, dacă cineva doreşte să facă acest lucru. Aş vrea să fac o incursiune în timp. Atunci când aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea răspunderii şi cu ordonanţă de urgenţă de către un Guvern, întotdeauna a dat naştere la probleme. Este greşită acea poziţie a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanţă pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curţii Constituţionale, toate chestiunile pe care ni le cere şi UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament şi să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanţe şi nu prin asumarea răspunderii”, a spus Kelemen Hunor. 

Potrivit șefului UDMR, în ”chestiuni grele”, precum cele legate de modificarea Codurilor penale, dezbaterea parlamentară este singura soluție. Acesta a mai spus că, deși 40 de prevederi ale celor două Coduri au fost declarate neconstituţionale, Parlamentul fiind obligat să le modifice, Legislativul din mandatul trecut nu s-a atins de ele. 

“Dacă Parlamentul ar fi fost preocupat de această chestiune în mandatul anterior, să coreleze şi să corecteze aceste articole eronate. Parlamentul nu a făcut acest lucru preţ de câţiva ani pentru că nu s-a atins de Coduri şi, ori de câte ori cineva a încercat să lanseze o propunere de modificare, să armonizeze cu decizia Curţii, toată lumea a sărit şi a întrebat de ce este nevoie de rectificare, motiv pentru care politicienii au renunţat la acest subiect”, a mai susţinut Kelemen Hunor.

(foto: Presalocala.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.