Meniu principal

Grațierea, o soluție? În Italia, infracționalitatea a explodat după implementarea acestei măsuri!

O treime din deținuții eliberați prin recursul compensatoriu s-au întors, deja, la închisoare

Organizația APADOR-CH atrage atenția că Ordonanța de urgență privind grațierea, promovată de PSD, ar putea duce, de fapt, la creșterea infracționalității. Într-o intervenție la Digi 24, avocatul Nicoleta Popescu a exemplificat că, în Italia, după grațiere, numărul infracțiunilor s-a triplat.

Pe de altă parte, de prevederile Ordonanței privind grațierea, care pare a fi elaborată ”pe picior”, ar urma să beneficieze și criminalii, pedofilii, traficanții de persoane și de droguri, precum și cei care au săvârșit crime împotriva umanității.

Avocatul Nicoleta Popescu a precizat că CEDO a atras atenția statului român încă din 2012 despre problemele sistemice, însă la vremea respectivă soluționarea problemei semnalate nu a reprezentat o urgență pentru Guvernul Ponta.

„În Italia, statul a fost obligat să meargă în fața CEDO cu un pachet de măsuri. În el nu poate să se găsească doar grațierea. Au existat măsuri alternative: brățara electronică, măsuri complementare: expulzarea străinilor. A veni cu o măsura de grațiere nu e soluția. S-a demonstrat că această soluție pe termen scurt nu produce efecte care să ducă la decongestonarea sistemului. În Italia s-a dovedit că recidiva a fost de 50%, a crescut de trei ori numărul infracțiunilor. În România, recidiva e de 75%. După o anumită perioadă, 75% se vor întoarce în penitenciar prin fapte noi penale”, a spus Nicoleta Popescu.

(foto: Cugetliber.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.