Meniu principal

ÎPS Teodosie a rămas cu controlul judiciar

ÎPS Teodosie încalcă legea chiar și când este sub control judiciar

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, rămâne sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru obţinere frauduloasă de fonduri europene. Magistrații Curții de Apel Constanţa au decis, miercuri, să respingă solicitarea acestuia, decizia instanţei nefiind însă definitivă și putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a fost trimis în judecată, sub control judiciar, în data de 3 februarie 2017, pentru prezentarea şi folosirea cu rea-credinţă de documente false în scopul obținerii de fonduri europene. Alte cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, IPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a primi fonduri europene.

“În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă <<vii pe rod cu struguri pentru vin>>/<<vii pe rod cu struguri nobili pentru vin>>, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, arată DNA.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.