Meniu principal

Iordache și Nicolicea modifică legea pentru a putea ancheta prezidențialele din 2009

Comisia Iordache, a treia zi de dezbatere: Opoziția încearcă să le țină piept pesediștilor

Deputații PSD, Eugen Nicolicea și Florin Iordache, au depus o propunere legislativă privind modificarea Statutului deputaților și senatorilor astfel încât Parlamentul să poată ancheta alegerile prezidențiale din 2009, în contextul în care Parchetul general a deschis, deja, un dosar penal in rem în acest caz. Mai mult, Iordache și Nicolicea, șef al Comisiei juridice a Camerei, vor ca invitații la Comisia parlamentară de anchetă să fie obligați să participe.

Este vorba despre modificarea și completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, “în sensul instituirii unor reguli clare pentru organizarea și funcționarea comisiilor de anchetă”.

Florin Iordache a declarat, referitor la modificările pe care le propune la Statutul deputaţilor şi senatorilor privind comisia de anchetă, că Parlamentul nu va face anchetă penală, dar este normal ca inclusiv magistraţii să fie obligaţi să se prezinte la audieri.

„Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, prin care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Tocmai de aceea sunt două acţiuni total diferite. Dacă sunt fapte de natură penală, fără îndoială şi în această comisie de anchetă parlamentară, faptele respective sunt înaintate Parchetului. Nu are în niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul anchetă penală (…). Nu va face anchetă penală Parlamentul”, a afirmat Florin Iordache.

Întrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri în cadrul comisiei de anchetă vor fi obligate să dea curs invitaţiei, deputatul PSD a spus: „Nu e normal? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informaţii concludente care să aflăm adevărul, fără îndoială sunt invitate”. La remarcajurnaliștilor că, în prezent, magistraţii pot refuza o invitaţie, Florin Iordache a afirmat că „tocmai de aceea” modifică Statutul deputaţilor şi senatorilor.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.