Meniu principal

Iordache confirmă: indiferent ce a votat Comisia, amendamentele respinse vor intra în plen

Comisia Iordache, a treia zi de dezbatere: Opoziția încearcă să le țină piept pesediștilor

Modificările propuse de coaliția PSD-ALDE Statutului judecătorilor și procurorilor vor intra în plenul Camerei Deputaților cât mai curând posibil, în ciuda respingerii din Comisia Iordache. Astfel, deputații coaliției vor susține, chiar în plen, ca statul să fie obligat să se îndrept împotriva magistraților care au creat prejudicii. Schimbarea de poziție vine după ce senatoareaALDE, Steluța Cătăniciu, s-a arătat nemulțumită de forma votată în Comisia Iordache, pe motiv că prevederile referitoare la răspunderea magistraților ar fi „inoperante”.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache (PSD), a declarat că deputații social-democrați vor susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută. 

„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor (Legea 303/2004 – n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul – n.r.) se poate îndrepta, în propunerea noastră, statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR, statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a modificat, miercuri, prevederile din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la răspunderea magistraţilor, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Astfel, deşi are majoritatea în comisia specială, PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat de comisia specială săptămâna trecută, prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

În prezent, alineatul 7 al articoului 96 din legea 303/2004 privint statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat miercuri, după şase zile de dezbateri, un raport de adoptare, cu 10 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi o abţinere, modificările la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Printr-un comunicat de presă semnat de Steluța Cătăniciu, deputat și vicepreședinte al ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a transmis, duminică, că nu susține prevederile referitoare la răspunderea magistraților, așa cum au fost votate în Comisia Iordache.

„Mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei ședințe și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie”, a afirmat Steluța Cătăniciu.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.