Meniu principal

Ion Iliescu şi Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi fostul premier Petre Roman s-au prezentat, luni, la Parchet, pentru a fi din nou audiați în dosarul Mineriadei din 1990. Cei doi au calitatea de inculpat. Petre Roman a plecat primul, spunând că a fost chemat “degeaba”. Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el părăsind sediul Parchetului instanţei supreme fără a face vreun comentariu. 

Iliescu și Roman au fost citaţi în legătură cu extinderea urmăririi penale. Potrivit procurorilor, a fost majorat numărul victimelor.

Din luna ianuarie a acestui an, în afară de Roman şi Iliescu, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au mai fost citați pentru a li se aduce la cunoștință calitatea de inculpat, pentru infracțiuni contra umanităţii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil “Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.
Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar. Tot ca martor a fost audiat şi Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, pentru a da declaraţii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.

 

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Ți-a plăcut articolul?

Un comentariu La Ion Iliescu şi Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei

  1. Marinescu Ion spune:

    Foarte tirziu , nu se va intimpla nimic.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.