Meniu principal

Președintele Iohannis: Trebuie trasate ”linii roșii” între servicii și politicieni

Noii miniștri depun jurământul la ora 19.30

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o conferință de presă în cadrul căreia a afirmat că Parlamentul trebuie să aibă un control ”puternic, dar nu partinic” asupra serviciilor de informații.

În opinia lui Klaus Iohannis, pentru ca serviciile secrete și politicienii să-și facă treaba bine, este importantă trasarea ”a cel puțin două linii roșii”.

”Una se referă la felul cum se relaționează serviciile secrete la politicieni, la politică sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. A doua linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice care-și fac treaba bine și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de felul cum relaționează serviciile secrete, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic”, a argumentat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că nu trebuie ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizând că pentru acest lucru este nevoie de ”negocieri puternice” între Putere și Opoziție.

”Este nevoie să se implice și unii, și alții în aceste comisii, fiindcă, o dată sunt unii la Putere, peste câțiva ani sunt alții la Putere, dar serviciile secrete rămân, procedurile rămân. Și, în definitiv, cred că toți românii își doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse și să garanteze partea lor de securitate națională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească”, a mai zis Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.