Meniu principal

Iohannis: Poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar pentru implicarea Franţei în susţinerea proiectului european

Klaus Iohannis somează guvernul

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică seara, pe Twitter, un mesaj în limba franceză în care îl felicită pe Emmanuel Macron pentru victoria din alegerile prezidenţiale din Franța, şeful statului român afirmând totodată că parteneriatul strategic dintre cele două ţări trebuie să continue. 

“Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi Europa. Trăiască parteneriatul strategic dintre România şi Franţa”, a scris președintele Klaus Iohannis.

Luni, șeful statului i-a transmis lui Macron și un mesaj de felicitare: ”Cu ocazia victoriei dumneavoastră în alegerile prezidenţiale din Republica Franceză, doresc să vă adresez, în numele meu personal şi al poporului român, cele mai calde felicitări, împreună cu urări de deplin succes în exercitarea înaltelor responsabilităţi ce v-au fost încredinţate. Prin alegerea dumneavoastră, poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar în favoarea continuării implicării Franţei în susţinerea proiectului european. România doreşte să contribuie, alături de Franţa şi de celelalte state partenere, la relansarea şi aprofundarea acestui proiect esenţial, astfel încât să putem oferi mai multă securitate şi prosperitate cetăţenilor noştri, într-un context marcat de multe provocări şi incertitudini. Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga mea disponibilitate de a lucra împreună cu dumneavoastră la aprofundarea relaţiilor privilegiate dintre România şi Franţa, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent între ţările noastre. Sunt convins că Sezonul cultural comun din 2018-2019 va reprezenta şi el o ocazie excelentă pentru a scoate în evidenţă bogăţia şi diversitatea relaţiilor noastre”.

Premierul Sorin Grindeanu i-a transmis, de asemenea, felicitări lui Emmanuel Macron, şeful Executivului apreciind că aceasta este ”o victorie istorică”, o veste bună pentru Europa şi pentru România.

”Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România!”, a scris premierul Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a felicitat și el, într-o postare pe Facebook, pe Emmanuel Macron, liderul social-democraţilor români transmiţând în mesajul său şi urarea „Vive la France”.

“Felicitări lui Emmanuel Macron! Vive la France!”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris duminică, pe Facebook, după ce Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, că francezii au transmis, prin votul lor, un mesaj foarte clar, şi anume că locul lor este în centrul Uniunii Europene, aceştia respingând „populismul deşănţat, extremismul demagogic şi oportunismul”.

„Franţa a transmis astăzi un mesaj clar: locul ei este în centrul Uniunii Europene, alături de partenerii săi! Izolaţionismul propus de extrema dreaptă, reprezentată de Marine Le Pen, a fost respins categoric de cetăţenii francezi. Franţa a oferit astăzi un exemplu de democraţie, maturitate şi viziune asupra viitorului Europei. Este lecţia respingerii populismului deşănţat, a extremismului demagogic şi a oportunismului”, a precizat Raluca Turcan.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.