Meniu principal

Iohannis pune piciorul în prag, Grindeanu se bâlbâie pe subiectul amnistiei și grațierii

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Consiliul European dedicat Brexit-ului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că a primit asigurări din partea premierului Sorin Grindeanu că nu va pune pe ordinea de zi suplimentară modificarea Codului Penal şi Ordonanţa privind graţierea. Din fericire, șeful statului a reușit să oprească un nou episod de tipul ”Marțea neagră”, care această dată s-ar fi petrecut într-o zi de miercuri.

”Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu-l vedem. Sunt doi elefanţi – ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident, că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind graţierea şi modificarea codurilor. De asemenea, subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident sub conducerea ministrului Justiţiei, a doamnei ministru de Interne şi a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparenţă, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Intervenţia şefului statului a venit după ce premierul a evitat să vorbească explicit despre cele două ordonanţe. Iniţial, Klaus Iohannis a spus în debutul şedinţei că a avut o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu, pe care l-a rugat să prezinte concluziile discuţiei dintre ei.

”Avem o ordine de zi care a fost publicată, ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastră o aveţi în mapă. Ca să înlăturăm orice fel de lucruri pe care le-am văzut apărând în spaţiul public, aşa cum l-am infomat pe domnul preşedinte în discuţia avută, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi, ceea ce nu înseamnă că tot conform prevederilor constituţionale şi a atribuţiunilor pe care Guvernul le are, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem şi noi, şi Parlamentul, să le putem adopta în şedinţele de Guvern. Aşa că tot ceea ce e trecut pe ordinea de zi o să discutăm punct cu punct. În general sunt lucruri legate de construcţia bugetară a legii bugetului, pentru adoptarea unor OUG şi a unor HG. De asemenea, e o HG pentru data de 23 ianuarie ca zi liberă, astfel încât să se facă legătură şi cu 24. Dar v-aş ruga, dle ministru al Finanţelor ca în această perioadă, dincolo de ceea ce înseamnă zile libere, aşa cum ne-am angajat să trimitem legea bugetului de stat spre Parlament”, a afirmat Sorin Grindeanu.

La conferința de presă de după ședința de Guvern, premierul Sorin Grindeanu a mințit în față presa, susținând că ordinea de zi fusese trimisă peste tot, deși jurnaliștii au intrat în posesia listei de abia după începerea întrunirii. Semn că președintele Iohannis știa foarte bine că urmau să fie adoptate cele două Ordonanțe privind amnistia și grațierea. 

(foto: Agerpres)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.