Meniu principal

Iohannis: Există pericolul la România să nu mai devină membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

Klaus Iohannis, la Summit-ul NATO: Vrem o abordare unitară a Alianței când vine vorba despre Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Cotroceni, pe preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajčák, iar la final au susţinut o declaraţie de presă comună, fiind întrebaţi despre şansele României de a deveni membru nepermanent în Consiliul de Securitate în cazul în care se va lua decizia mutării ambasadei în Israel.

”Decizia în legătură cu mutarea sau nemutarea ambasadelor este dreptul statelor membre. Ca preşedinte al Adunării Generale, nu am dreptul să comentez acest lucru, însă vreau să spun două lucruri. În primul rând, avem două rezoluţii adoptate de Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate, care se ocupă de acest subiect şi acestea sunt parte a Dreptului Internaţional. Rezoluţiile spun că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie să rezulte din aceste negocieri şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite. (…) 128 de state membre au votat în favoarea susţinerii acestor principii şi doar 8 state membre au votat împotrivă. Aşa vede comunitatea internaţională această problemă legată de statutul Ierusalimului”, a declarat preşedintele Adunării Generale a ONU.

La rândul său, preşedintele Iohannis a declarat: ”O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula instantaneu orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor”.

”Ştiu că la Guvern s-a început un proces de evaluare, decizia nu este la Guvern. Dacă dumnealor vor să facă o evaluare, o pot face, însă nu am primit încă nicio informaţie despre stadiul acestei evaluări”, a adăugat şeful statului.

În 20 mai, ministrul de Externe spunea că analiza privind oportunitatea mutării ambasadei va fi finalizată în cel mult o lună. El a admis că, din punct de vedere al securităţii, există riscuri.

Vicepremierul Paul Stănescu dădea de înţeles la sfârşitul lunii trecute că Memorandumul adoptat de Guvern ar putea deveni public, propunerea în acest sens fiind discutată în Biroul Permanent Naţional al PSD.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.