Meniu principal

Iohannis: Continuarea luptei anticorupţie e o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern

Klaus Iohannis, la Suceava: Politica celui mai puternic nu mai merge. Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, că lupta anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern. Preşedintele a menţionat că nefericita OUG 13 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare a fi fost ”pe moment” îndepărtată şi a pledat în favoarea unor dezbateri ample privind modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei. 

El a arătat că, în ultimii 15 ani, mentalităţile la nivelul societăţii s-au schimbat, dovada acestui fapt fiind la începutul acestui an, când cetăţenii au arătat că nu mai tolerează corupţia.

”Aceşti oameni au aşteptări ca viaţa publică să aibă în centrul ei respectarea legii şi integritatea. S-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni, iar când acestea au fost puse în mod real în pericol, a existat o reacţie fără precedent. Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, iar indignarea şi mobilizarea fără precedent a cetăţenilor şi reacţiile partenerilor externi sunt semnale clare. Continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a averizat că ”ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e una garantată”. El a spus că măsurile legislative care slăbesc domeniul de aplicare a luptei anticorupţie, ingerinţa actorilor politici în actul de justiţie, campaniile media la adresa unor magistraţi sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical parcursul pe care s-a înscris România.

Menţionând că ”nefericita OUG 13” a fost abrogată, preşedintele a afirmat: ”Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată”.

(foto: Mondonews.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.