Meniu principal

Interfață creier-computer prin care pacienții paralizați își pot comunica gândurile

Oamenii de știință au dezvoltat o interfață creier-computer care citește nivelurile de oxigen din sânge și permite comunicarea descifrând gândurile pacienților care sunt total paralizați și care nu pot vorbi, relatează Reuters.

Într-un test al sistemului la patru pacienți cu sindromul “locked-in” complet — care nu-și pot mișca nici măcar ochii pentru a comunica — acesta i-a ajutat să-și folosească gândurile pentru a răspunde cu “Da” sau “Nu” întrebărilor care li se adresau.

Oamenii care sunt paralizați cu excepția mișcărilor ochilor în sus și în jos și a clipitului sunt diagnosticați cu sindromul “locked-in”. Atunci când capacitatea de a mișca ochii se pierde, afecțiunea se numește sindrom “locked-in” complet.

Cercetătorii care au efectuat testul au spus că interfața creier-computer (brain-computer interface, BCI), care este neinvazivă, poate transforma viețile unor astfel de pacienți, permițându-le să-și exprime sentimentele și opiniile celor iubiți și celor care îi îngrijesc. Contrar așteptărilor, susțin cercetătorii, pacienții au declarat că sunt “fericiți”, în ciuda condiției lor medicale.

“Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția, care este una dintre cele două persoane care au condus studiul.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe “un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

El a precizat că echipa plănuiește acum să dezvolte tehnologia mai departe și își propune ca în cele din urmă ca ea să fie disponibilă și pentru persoanele cu paralizie produsă de ALS, atac vascular-cerebral sau vătămarea măduvei spinării.

(foto: Reuters)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.