Meniu principal

Industria românească a produs cu 9,2% mai mult în noiembrie

Industria românească a produs cu 9,2% mai mult în noiembrie

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în noiembrie o creştere a producţiei cu 9,2%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, susţinută de creşterile industriei extractive şi industriei prelucrătoare, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie, industria a înregistrat o creştere de 11,6%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Cumulat, în primele 11 luni ale anului trecut, producţia industrială a urcat cu 8,3%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în noiembrie cu 10,2% mai mult faţă de aceeaşi lună din 2016.

Tot în noiembrie, industria extractivă a înregistrat un avans de 4,8%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,6%. 

Comparativ cu luna octombrie, producţia industrială a scăzut cu 0,7%, ca serie brută, dar a crescut cu 0,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În 2016, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.