Meniu principal

India a început o operațiune pe scară largă împotriva insurgenților din Kashmir

Mii de soldați și trupe paramilitare indiene au început joi o operațiune pe scară mare împotriva insurecției armate din Kashmirul indian, relatează AFP. Forțele guvernamentale au încercuit aproximativ douăzeci de sate de la sud de Srinagar, în districtul Shopian, care a fost în ultimii ani un focar al luptei armate împotriva administrației indiene.

“Este o operațiune fără precedent. Nu îi putem captura pe rebeli, dar sperăm să avem schimburi de focuri cu ei pe parcursul zilei”, a declarat agenției France Presse un oficial din poliție. 

În timpul operațiunilor de căutare de joi, sute de locuitori din satele Sug și Tarkwangan au ieșit pe străzi și au aruncat cu pietre în soldați, potrivit unor martori oculari. La rândul lor, militarii au atacat locuințele cu bastoane și pietre.

“A fost înspăimântător. Multe case au fost deteriorate”, a declarat un localnic prin telefon agenției citate, cerând să nu îi fie dezvăluită identitatea.

Presupușii rebeli sunt adesea uciși în lupte cu arme de foc împotriva forțelor de securitate din Kashmir, regiune disputată de India și Pakistan, dar sunt rareori făcuți prizonieri, arată AFP. O jumătate de milion de soldați indieni sunt desfășurați în zona de la poalele munților Himalaya, una din cele mai militarizate din lume.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.