Meniu principal

UPDATE Încă un jaf la ANRP: implicați, Mihai Rotaru și Horia Georgescu, fostul șef al ANI

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis un nou dosar penal ce vizează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În prim plan: controversatul om de afaceri din Craiova Mihai Rotaru. Acesta este deja implicat în dosarul liberalului Ioan Oltean. 

La DNA s-a prezentat și Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), respectiv membru al ANRP. La ieșirea de la audieri, acesta a precizat că are calitatea de suspect în noul dosar și este acuzat de abuz în serviciu.

”Din punctul meu de vedere, au nu am încălcat nicio lege”, a spus el la ieșirea din DNA. Horia Georgescu a spus că nu îl cunoaște pe omul de afaceri Mihai Rotaru, așa cum nu îi cunoaște nici pe beneficiarii din celălalt dosar pe care îl are la DNA în legătură cu retrocedările. „Eu sunt acuzat că nu mi-am îndeplinit niște atribuții de serviciu”, a spus Horia Georgescu, precizând că nu are idee unde se aflau cele trei terenuri din Bistrița. „Eu nu am încălcat nicio lege. Eu puteam să aprob sau să trimit la reevaluare. Nu era niciun element care să-mi indice acest lucru (trimiterea la reevaluare – n.r.)”, a mai spus Georgescu în legătură cu terenurile din Bistrița. „Aceste dosare aveau filtre – Primărie, Prefectură, aparat tehnic al ANRP-ului, Direcție juridică, care, dacă erau probleme, semnalau acest lucru”, a explicat Horia Georgescu. 

În iulie 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Rotaru, unul dintre acționarii clubului CSU Craiova, dar și a altor nouă inculpați, printre care fostul deputat Ioan Oltean și Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP. Rotaru este acuzat că, cu ajutorul celorlalți inculpați, a obținut de la ANRP o despăgubire de aproape 110 milioane de lei pentru un teren al cărui preț a fost ”umflat” de zece ori!

În acest dosar, prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la aproape 100 de milioane de lei. În data de 27 noiembrie 2009, Rotaru a cumpărat, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești. Persoana respectivă s-a hotărât să vândă aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate. Rotaru a avut nevoie de numai câteva luni pentru a obține o sumă consistentă de la ANRP în baza drepturilor cumpărate. 

„După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpații Dumitrean Crinuța, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, în calitățile menționate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 de lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoșteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate“, au reținut anchetatorii. Membrii comisiei au fost sprijiniți de Ioan Oltean, „care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta ANRP Dumitrean Crinuța“, după cum au mai explicat procurorii anticorupție.

(foto: GSP.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.