Meniu principal

Guvernele Tudose și Boc, umăr la umăr: tăieri salariale mascate vs. ”barda” lui Băsescu

”Corul” vesel al lui Dragnea a reușit devansarea ședinței CEx: războiul de tranșează luni

Cumva, situația în care se află în acest moment coaliția PSD-ALDE în ceea ce privește măsurile fiscale pe care le va lua și care ar urma să ducă a scăderea salariilor nete poate fi comparată cu cea prin care a trecut Executivul PDL condus de Emil Boc în momentul în care Traian Băsescu a anunțat micșorarea cu 25% a lefurilor. Pierderea banilor de către angajați este, însă, una dintre asemănările dintre cele două cazuri.

O altă asemănare este aceea că, la fel ca în debutul ultimei crize financiare majoră, guvernul se află într-un punct în care trebuie să aleagă între două variante perdante pentru imaginea actorilor politici implicați. Astfel, dacă nu ar adopta modificările Codului fiscal care să-i permită creșterea colectării la buget, coaliția PSD-ALDE s-ar afla, în mod sigur, în situația de a nu mai putea acorda de la 1 ianuarie creșterile salariale promise prin legea salarizării unice. Tudose și Dragnea își asumă, astfel, riscul apariției unor revolte sociale doar pentru a putea păstra o brumă de impresie că și-au ținut cuvântul față de populație, dat fiind eșecul răsunător în implementarea programului de guvernare.

Deosebirea majoră față de situația în care s-a aflat guvernarea lui Emil Boc este aceea că, în acel caz, tăierea lefurilor a fost una ce i-a vizat pe bugetari și a avut un ”nume”: 25%. Toată lumea, fără excepție, s-a trezit cu un buzunar cu 25% mai gol. Deci scăderea a fost palpabilă și cuantificabilă, unitară. În cazul guvernării Tudose, măsurile luate, chiar dacă vor duce la o scăderea lefurilor pentru unele categorii profesionale, nu îi vizeză pe bugetari, pentru că, nu-i așa, statul pesedist va avea grijă de aceștia. Deci bazinul electroral (noua nomenclatură) este ”salvat”. Scăderile salariale, acolo unde vor exista, vor viza strict mediul privat, oricum neinteresant pentru PSD din punct de vedere electoral, mai puțin organizat și un pic boem (a se vedea corporatiștii).  

Putem spune, astfel, că în ciuda situației deloc roze în care se află guvernarea PSD-ALDE, sunt șanse mari ca, din punctul de vedere al imaginii, pesediștii să poată ieși mult mai puțin șifonați decât pedeliștii. Depinde, însă, de capacitatea Opoziției de a specula și de a menține vii în memoria românilor gafele, ezitările, bătăile de joc, minciunile și incompetența coaliției PSD-ALDE.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.