Meniu principal

Grupările rivale palestiniene Hamas și Fatah au ajuns la un acord

Grupările rivale palestiniene Hamas și Fatah au ajuns la un acord

Grupările rivale palestiniene Hamas și Fatah au ajuns la un acord după aproape două zile de discuții desfășurate cu ușile închise, la Cairo, și care au avut drept scop concretizarea unei reconcilieri anunțate săptămâna trecută, a indicat, joi, Hamas într-un comunicat, relatează AFP.

Biroul șefului Hamas, Ismail Haniyeh, care a anunțat acest acord, nu a oferit detalii. O conferință de presă este prevăzut să aibă loc la amiază în Cairo, potrivit unei surse din cadrul Fatah.

În cadrul convorbirilor au fost analizate detaliile apropierii dintre cele două organizații rivale, după un deceniu de disensiuni devastatoare. Negocierile privind problemele cele mai aprinse, precum controlul securității în Fâșia Gaza și soarta a 25.000 de membri ai aripii armate a Hamas, riscă să fie amânate.

Mișcarea Hamas se află singură la guvernare în Fâșia Gaza de când a înlăturat Autoritatea Palestiniană cu prețul unui cvasi-război civil cu Fatah în 2007.

Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), entitate recunoscută pe plan internațional și despre care se crede că prefigurează un stat palestinian independent, este dominată de Fatah, organizație laică și moderată. ANP nu își mai exercită puterea, limitată, decât în Cisiordania, ocupată de către Israel și care se află la o distanță față de Fâșia Gaza de câteva zeci de kilometri.

Hamas a acceptat în septembrie, sub presiune, revenirea în Fâșia Gaza a ANP și a guvernului său.

Divizările palestiniene sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole în calea soluționării conflictului israeliano-palestinian, notează AFP.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.