Meniu principal

Grecia: Negocierile de la Bruxelles s-au încheiat fără progrese în privința datoriei

Negocierile dintre Grecia și creditorii săi s-au încheiat vineri fără progrese, în timp ce temerile privind o nouă criză a datoriei Atenei sunt alimentate de luni de dezacorduri cu Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite AFP.

Grecia se află în centrul unui diferend între creditorii europeni și FMI legat de relaxarea datoriei și de obiectivele bugetare, care îngrijorează piețele și aduce din nou în discuție locul acestei țări în zona euro.

Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că s-au obținut progrese cu ministrul grec de finanțe, Euclid Tsakalotos, și reprezentanții UE și FMI, fără să ofere detalii.

“Fiecare înțelege clar că este în interesul tuturor să încheiem repede”, a declarat Jeroen Dijsselbloem într-un scurt comunicat, referindu-se la amânarea repetată a plății unei noi tranșe de împrumut.

Guvernul grec trebuie să facă plăți de șapte miliarde de euro în această vară pe care nu le va putea onora fără noi tranșe din pachetul de asistență financiară în valoare de 86 de miliarde de euro acordat Atenei.

FMI a publicat marți o evaluare a economiei Greciei, aflată din 2010 sub perfuzie internațională, în care este de părere că datoria acestei țări este “insuportabilă” și “explozivă” și pune la îndoială capacitatea sa de a degaja un excedent primar de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), conform obiectivelor trasate de europeni.

Acest diagnostic a fost imediat contestat de zona euro și de Grecia care au afirmat că semnalul de alarmă tras de FMI nu reflectă ameliorarea situației Atenei.

FMI condiționează participarea sa la planul de ajutorare a Greciei de noi reforme, în special a sistemului de pensii, și de angajamentul zonei euro de a reduce datoria țării pentru a o aduce la un nivel “sustenabil”.

Din surse apropiate dosarului, AFP a aflat că săptămâna viitoare este prevăzută o întâlnire la Bruxelles între Euclid Tsakalotos, Jeroen Dijsselbloem, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, și Benoît Coeuré, membru al directoratului Băncii Centrale Europene, pentru a încerca să deblocheze situația.

(foto: Ekathimerini.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.