Meniu principal

Francezii vor să dea 15 milioane de euro pentru un desen de Da Vinci

Statul francez are nevoie de 15 milioane de euro pentru a achiziționa un studiu realizat de Da Vinci, despre Martiriului Sfâtului Sebastian, relatează AGERPRES, citând agenția AFP. Este vorba despre un desen descoperit din întâmplare, 

Identificat printre alte desene încredințate casei Tajan pentru a fi vândute la licitație, studiul a fost clasificat discret în categoria “tezaur național” la sfârșitul lui decembrie. Este deci interzis ca acesta să părăsească teritoriul Franței, iar statul are la dispoziție 30 de luni pentru a găsi suma cerută de vânzător, un medic de provincie care a dorit să-și păstreze anonimatul. El are desenul de la tatăl lui, care l-a cumpărat la rândul său de la un librar.

La originea descoperirii “Studiului pentru un Sfânt Sebastian într-un peisaj” se află un lot de 14 desene, pentru evaluarea cărora casa de licitație Tajan l-a trimis pe expertul său obișnuit, Patrick de Bayser.

Acesta a descoperit aici un desen care avea pe verso “două crochiuri științifice privind repartiția luminii în spatele unui obstacol și două adnotări în scriere speculară (care poate fi citită în oglindă), o tehnică utilizată frecvent de Da Vinci”.

Se cunosc alte două studii cu Sfântul Sebastian ale lui Leonardo Da Vinci și într-o listă a operelor sale întocmită chiar de el artistul face referire la opt desene pe această temă pe care nu a tratat-o niciodată într-un tablou.

Realizat cu cerneală închisă la culoare pe o hârtie foarte fină, acest “Sfânt Sebastian” făcea fără îndoială parte dintr-unul dintre carnetele de schițe realizate de artist pentru a-și nota ideile.

“De o mare expresivitate”, sfântul este înfățișat cu părul în vânt, înainte de a suferi martiriul la care a fost supus de împăratul Dioclețian pentru că i-a apărat pe creștini când era centurion.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.