Meniu principal

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, își așteaptă sentința în dosarul plajelor retrocedate ilegal

Radu Mazăre, arestat în lipsă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

Curtea de Apel Bucureşti ar trebui să dea, vineri, un verdict într-unul din mai multele dosare ale fostului primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre. Este vorba de speța în care acesta e judecat alături de alţi 36 de persoane în dosarul retrocedării plajelor din localitate, dosar cu un prejudiciu estimat la 114 milioane de euro.

“După un proces dificil, maraton, cu expunere media şi încărcătură publică, mă fugăresc ziariştii la fiecare termen, îmi pare teribil de rău nu pentru mine, ci pentru 36 de oameni nevinovaţi. Cred cu tărie şi sper că această încărcătură publică nu va afecta soluţia. De zece ani eu şi toţi aceşti oameni suntem acuzaţi că am furat 115 milioane de euro. Sigur, am încercat să explic public, de doi ani nu mai fac acest lucru. În expertiza judiciară depusă să rezulte că evaluările lui Dima au fost mai mari… e un mare semn de întrebare. Dumneavoastră aţi binevoit şi aţi apelat la un expert, pentru că aveţi altă meserie. La fel şi eu. Ca să nu fim acuzaţi, am apelat atunci la evaluator şi noi. Au fost atunci şase, şapte evaluatori, numai domnul Dima a fost acuzat că a subevaluat”, a spus Mazăre în data de 7 aprilie, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Apărătorii fostului primar ceruseră, în 3 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti, achitarea acestuia în dosarul plajelor retrocedate, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de către reprezentanţii Consiliului Local, iar ulterior Prefectura nu a avut obiecţii.

Procurorii DNA, în schimb, au cerut pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în data de 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici. Este vorba despre un dosar privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.