Meniu principal

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, inculpat şi plasat sub control judiciar

Sarkozy, reţinut pentru 48 de ore în dosarul finanţării libiene a campaniei sale

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost inculpat şi plasat sub control judiciar în ancheta cu privire la o presupusă finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale din 2007, după ce a fost reţinut. El a spus că trăieşte ”infernul calomniei” din 2011, potrivit declaraţiei pe care a dat-o magstraţilor, publicată joi pe site-ul Le Figaro, scrie agenția AFP, citată de News.ro.

Nicolas Sarkozy, care neagă faptele care-i sunt reproşate, a fost inculpat de ”corupţie pasivă”, ”finanţare ilegală a campaniei electorale” şi ”tăinuire de fonduri publice libiene” şi plasat sub control judiciar, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Fostul preşedinte – care a fost unul dintre artizanii îndepărtării de la putere a fostului dictator Muammar Gaddafi, ucis în 2011 de rebeli libieni – a fost plasat în arest preventiv marţi dimineaţa în sediul Biroului anticorupţie (Oclciff) de la Nanterre, în apropiere de Paris.

Audierea sa, întreruptă marţi seara, a fost reluată miercuri dimineaţa. După ce i s-a adus la cunoştinţă inculparea, el s-a întors la domiciliu, în arondismentul al XVI-lea, a constatat un jurnalist AFP.

”Este o lovitură de trăsnet după cinci ani de investigaţii. El este inculpat în principalele capete de acuzare în această anchetă”, a subliniat o sursă apropiată dosarului.

”Justiţia în această ţară este liberă, indiferent că eşti fost şef de stat, parlamentar sau ministru”, a declarat pentru AFP Christophe Castaner, delegat general al La République en Marche (LRM).

Contactaţi, avocaţii fostului preşedinte nu au fost disponibili imediat.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.