Meniu principal

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat la închisoare pentru șpagă

Cristian Rizea a plecat fără să plătească

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA sub acuzația că ar fi luat o șpagă de 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu, a fost condamnat, joi, la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. În schimb, omul de afaceri Lucian Colţea a primit doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia instanţei nu este definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis condamnarea lui Rizea la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, iar pentru infracţiunea de influenţare a declaraţiilor instanţa a dispus pentru fostul deputat doi ani de ani închisoare. În final, fostul parlamentar va avea de executat patru ani şi opt luni de închisoare.

“(…) aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an şi 8 luni închisoare, urmând ca inculpatul Rizea Cristian să execute, în final, pedeapsa de 4 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi”, se arată în decizia instanţei.

În cazul omului de afaceri Lucian Colţea, înstanţa supremă a dispus o pedeapsă de an şi jumătate de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar sentinţa finală este de doi ani de închisoare cu suspendare.

”(…) contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Colţea Lucian să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. (…) Suspendă condiţionat executarea pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani (…) Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului Colţea Lucian durata reţinerii, perioada arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, de la data de 1 martie 2016 la 30 martie 2016, inclusiv”, se menţionează în decizia instanţei.

De asemenea, magistraţii au dispus ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse de DNA asupra bunurilor lui Lucian Colţea.

În schimb, magistraţii au decis confiscarea de la Cristian Rizea echivalentul în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, al sumei de 300.000 euro, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.